Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Hallengren: Besked om nya restriktioner i veckan som kommer

I början av nästa vecka kommer besked inför julhelgen om nya restriktioner för att begränsa smittspridningen, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Socialminister Lena Hallengren (S) utlovar besked i början av nästa vecka. Arkivbild.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Det blir dock inte lika tuffa begränsningar som grannländerna har infört, förklarar hon för Sveriges Radios God morgon världen.

I Danmark har bland annat museer, teatrar och biografer stängt från i dag, och alkoholservering stoppas efter klockan 22. I Norge har alkoholservering förbjudits och krav på munskydd införts.

Annons

Annons

Men det är alltså inte aktuellt med så pass tuffa åtgärder här, enligt socialministern.

– Jag kan inte säga vad det handlar om, men jag har svårt att se framför mig den typen av åtgärder, och så snabbt, som man gjort i Danmark och Norge, säger hon till God morgon världen.

Redan i förra veckan talade hon och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell om att nya rekommendationer kan komma inför julen.

Regeringen återinförde också pandemistöden till företagen för att stötta dem som förlorar intäkter på grund av pandemin.

Fakta

Stegvisa åtgärder

Sedan tidigare har Folkhälsomyndigheten tagit fram olika steg för smittskyddsåtgärder. Just nu tillämpas det första steget, med bland annat rekommendation om vaccinbevis i vissa fall, visst hemarbete och att undvika trängsel.

Nästa steg är steg 2, som kan införas om åtgärderna behöver skärpas:

– Hemarbete för alla som kan jobba hemifrån.
– Kravet på vaccinationsbevis skärps till att gälla för fler verksamheter och även samlingar inomhus med färre än 100 personer.
– Delvis undervisning på distans för lärosäten för vuxna.
– Vuxna ska avstå från matcher, tävlingar och läger.
– Föreningar ska avstå från större läger, tävlingar och cuper.
– Det tredje steget innebär ytterligare skärpningar, bland annat begränsningar av kontakter, distansundervisning, begränsade öppettider på serveringsställen och besöksförbud inom omsorgen.

Källa: Regeringen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan