Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

Vädjar till invånarna – använd munskydd när du söker vård: ”En tydlig rekommendation”

Från och med i morgon, torsdag, uppmanar Region Jönköping alla besökare och patienter att använda munskydd när man befinner sig i vårdlokaler på sjukhus, vårdcentraler och tandvårdslokaler.

Text: 

Region Jönköping inför rekommendation om munskydd på sjukhus, vårdcentraler och tandvårdslokaler. FOTO: Erik Simander/TT

Annons

Anledningen till uppmaningen är den just nu höga smittspridningen, meddelar Region Jönköping i ett pressmeddelande.

– Vi inför nu en tydlig rekommendation om att såväl patienter som besökare använder munskydd när de vistas i sjukvårdens avdelningar eller mottagningar samt tandvårdens lokaler, säger Amelie Magnander, hygienläkare i Region Jönköpings län, i ett uttalande.

Annons

Den nya rekommendationen gäller alla förutom barn under 13 år och personer som av olika skäl inte kan använda munskydd, enligt regionen.

Annons

På de flesta enheter kommer munskydd att delas ut, men på vissa ställen måste patienter och besökare själva ta med sig det. Instruktioner om hur man använder munskydd ska finnas på plats.

– Munskyddet förhindrar främst bäraren av munskydd att smitta sin omgivning. Extra viktigt eftersom man kan smitta innan man själv får symtom. Men munskyddet ger också ett visst skydd mot att själv bli smittad. Samtidigt är det viktigt att man sätter på och tar av munskyddet på rätt sätt, säger Amelie Magnander.

Rekommendationen gäller dock inte i centralhallar och i korridorer.

– Här uppehåller man sig oftast under kortare tid och det är lättare att hålla ett ordentligt avstånd, vilket gör att smittrisken är betydligt mindre.

Fakta

Här ska munskydd användas

√ I öppenvård, primärvård (vårdcentral) tandvård och dagsjukvård vid vistelse i vårdlokaler
√ I slutenvård vid vistelse i vårdlokaler utanför vårdrummet
√ Besökare bör använda munskydd vid vistelse i vårdlokaler (även vid besök i vårdrum)

Källa: Region Jönköpings län

Amelie Magnander, hygienläkare i Region Jönköpings län. FOTO: Johan W Avby

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan