Annons

Annons

Annons

Coronaviruset på Höglandet

Sverige öppnar igen – nästan alla restriktioner försvinner • Det gäller från 9 februari

Efter två år av pandemi – nu hävs nästan alla restriktioner.

Samtidigt meddelar Folkhälsomyndigheten att det är dags att sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Text: 

Statsminister Magdalena Andersson (S). FOTO: Marko Säävälä/TT

Annons

Statsminister Magdalena Andersson, socialminister Lena Hallengren och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Karin Tegmark Wisell kom med ett tydligt besked på torsdagsmorgonen – nu ska Sverige öppnas upp igen.

Nästan alla restriktioner kopplade till coronapandemin slopas på onsdag nästa vecka, den 9 februari. Endast vissa allmänna råd, som att stanna hemma om man är sjuk, gäller fortfarande. Även särskilda rekommendationer för ovaccinerade ligger kvar.

– Det börjar bli dags att öppna upp igen. Jag vet att dagens besked innebär en stor lättnad för många företagare, inte minst inom restaurang- och hotellbranschen och nöjes- och kulturbranschen, säger Magdalena Andersson.

Karin Tegmark Wisell menar att det har blivit tydligt att pandemin ändrat karaktär och att vi går in i en ny fas. Folkhälsomyndigheten anser också att det är dags att sluta klassa covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom.

Annons

Annons

– Folkhälsomyndigheten lämnar i dag (torsdag) en hemställan till regeringen om att ta bort kategoriseringen av covid-19 som en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell.

Att regeringen nu tar beslutet, trots en fortsatt mycket stor smittspridning i samhället, motiveras med att vaccinationstäckningen är hög, att färre personer blir allvarligt sjuka, samt att kunskapsläget om omikron har förbättrats.

– Covid-19 är inte som förut. Omikron ger en mildare sjukdom för de allra flesta, säger Lena Hallengren.

Sverige följer därmed samma linje som grannländerna Danmark och Norge. I Danmark klassas covid-19 inte längre som en samhällsfarlig sjukdom och de allra flesta restriktioner upphävdes den 1 februari. Även i Norge upphörde många restriktioner den 1 februari.

– De svåraste konsekvenserna av smittan ligger av allt att döma bakom oss, säger Magdalena Andersson.

Att restriktionerna tas bort innebär dock inte att covid-19 försvinner från samhället, poängterar Karin Tegmark Wisell. Hon menar att den viktigaste åtgärden fortfarande är vaccinationerna.

– Individen har fortsatt ett stort ansvar att inte föra smittan vidare genom att stanna hemma när man är sjuk med symtom på covid-19 och att vaccinera sig, säger hon.

Fakta

Allmänna råd och rekommendationer som upphör den 9 februari

√ Rådet till kollektivtrafik om att behålla turtäthet
√ Rådet om munskydd vid trängsel i kollektivtrafik.
√ Rådet till alla enskilda som har möjlighet att arbeta hemma.
√ Råden till arbetsgivare.
√ Rådet till föreningar för kultur, idrott och fritid att avstå från att arrangera cuper och läger inomhus upphör.
√ Rekommendationen om delvis distansundervisning vid utbildning av vuxna.


Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Fakta

Det gäller även efter 9 februari

√ Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19


√ Folkhälsomyndigheten rekommenderar vuxna personer som inte har vaccinerat sig att vidta särskilda försiktighetsåtgärder. Det innebär att dessa personer bör undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. De ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken för allvarlig sjukdom ökar även i takt med stigande ålder

Källa: Folkhälsomyndigheten

Fakta

Exempel på regleringar som upphör den 9 februari

Folkhälsomyndigheten har beslutat att upphäva alla föreskrifter under Lagen om särskilda begränsningar för att förhindra spridning av sjukdomen covid-19 och Tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen. De innefattar bland annat att deltagarbegränsningar, krav på avstånd mellan sällskap, vaccinationsbevis samt att serveringsställen ska stänga kl. 23 upphör att gälla från och med den 9 februari.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan