Annons

Annons

Annons

Insändare
Jag skäms när mina kollegor pratar sitt modersmål – nu säger jag upp mig

”På en svensk arbetsplats ska man prata svenska. För det är det enda språket brukarna förstår, och de allra flesta i personalen.”

Det tycker insändarskribenten Camilla, som är kritisk till hur frågan hanteras på hennes arbetsplats.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

”Jag skäms när mina kollegor pratar sitt modersmål inne hos brukarna som inte förstår någonting”, skriver signaturen Camilla.

Annons

Varför är policyn kring språk olika från arbetsplats till arbetsplats? Ska det inte vara lika för alla?

Det blir allt fler utlandsfödda inom vården, och det ställs olika krav på det svenska språket. På många äldreboenden bor personer som endast förstår svenska. Att det kommer in personal som knappt kan prata och uttrycka sig på svenska gör många äldre frustrerade, oroliga och arga.

Annons

Jag har varit med om att boende har sagt ifrån och vill att personalen ska prata så de boende förstår och även att de ska förstå vad boende menar. Men det händer inget. Inte ens chefen gör något åt det.

Annons

På min arbetsplats jobbar många som har annat modersmål. Varje dag pratas annat språk än svenska, både inne hos brukarna och bland kollegor. Hur ska man veta vad som sägs?

Detta är inte okej. Chefen har blivit informerad många gånger, utan att något händer. Varför?

Många mår dåligt av detta, bland andra jag själv. Det är inte alls roligt att gå till jobbet och behöva känna sig utanför för att man inte förstår vad kollegor pratar med varandra om.

De som tar upp det med sina kollegor får bara höra att det inte finns någon lag som förbjuder. Nej, det gör det inte.

På en svensk arbetsplats ska man prata svenska. För det är det enda språket brukarna förstår, och de allra flesta i personalen.

Men på en svensk arbetsplats ska man prata svenska. För det är det enda språket brukarna förstår, och de allra flesta i personalen.

På grund av att inget händer från chefens sida så har det blivit stor personalomsättning. Förstår inte chefen att medarbetare inte mår bra?

Jag skäms när mina kollegor pratar sitt hemspråk när anhöriga hör.

Jag skäms när mina kollegor pratar sitt modersmål inne hos brukarna som inte förstår någonting.

Jag skäms för chefer som inte tar tag i problemet.

Annons

Efter att ha kämpat länge för att få till en förändring, så har jag nu sagt upp mig. Jag lämnar arbetsplatsen som blommade och som jag älskade att åka till. Det känns som om jag sviker brukarna, för jag vet att detta kommer att fortsätta.

Men det ska vara kul att komma till jobbet.

Camilla

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan