Annons

Annons

Annons

Annons

Kriget i Ukraina

Barnen på flykt ska få skolgång snabbt: ”Det behövs för att möta de behov vi ser”

Med anledning av kriget i Ukraina vidtar regeringen ett antal åtgärder för att se till att de barn som flyr till Sverige snabbt kan börja i skolan.

– De barn som söker sig till Sverige ska komma i skolgång snabbt, säger Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister (S).

Annons

– Vi har den snabbast växande flyktingkrisen i Europa sedan andra världskriget, säger Anders Ygeman, integrations- och migrationsminister (S) vid en pressträff på onsdagen.

Fler kommer att komma så längre kriget pågår, fortsätter Ygeman. Precis som andra länder i Europa behöver även Sverige och kommunerna ta sitt ansvar.

Enligt Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har hittills 20 000 flyktingar från Ukraina ansökt om uppehållstillstånd i Sverige. Bland dem finns många barn.

Annons

Annons

– I Sverige har vi nästan 90 procent kvinnor och barn vilken är en stor skillnad mot förra gången (flyktingkrisen 2015), säger han.

Anders Ygeman påpekar att det är viktigt att det finns ett delat ansvar mellan landets kommuner kring de barn som kommer till Sverige.

– De barn som söker sig till Sverige ska komma i skolgång snabbt, säger Ygeman.

De barn som kommer till Sverige från Ukraina lyder dock inte under någon skolplikt. Skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) får frågan om hon ser några risker med detta.

– Om det är så att vi skulle upptäcka att de inte deltar i någon sorts undervisning alls, ja då har vi ett problem. Men vi är inte där i dag, säger hon.

– Det finns ingen skyldighet att gå i skolan, men det finns en rättighet.

Skolministern säger också att ingen i nuläget kan säga hur långvarigt kriget kommer att bli och att regeringen därför vidtar åtgärder för att se till att ukrainska barn på flykt kan få gå i skolan här i Sverige.

Skolverket får bland annat i uppdrag att attrahera personer med relevanta språkkunskaper till att arbeta i skolan.

– Det behövs för att möta de behov vi ser, säger skolministern.

Hon får en fråga om hur det ser ut med att få in ukrainsktalande personer i skolorna.

– Jag är i dialog med skolor och skolhuvudmän så ser det väldigt olika ut, säger Lina Axelsson Kihlblom.

Annons

– Det är flera kommuner som blivit kontaktade av lärare som kan ukrainska och även andra som kan språket som frivilligt ger sig till känna och kan ställa upp.

Annons

TT: Många av barnen som kommer nu mår kanske inte så bra psykiskt. Finns det någon beredskap eller förstärkning inom skolhälsovården för att kunna ge stöd?

– När jag är i dialog med bland annat SKR och fristående huvudmän så tar man höjd för det här. Det här är en viktig del av mottagandet i skolorna, säger skolministern.

– Det finns en beredskap för det i dag.

Annons

Annons

Till toppen av sidan