Annons

Annons

Annons

Insändare
Hur många familjer ska gå sönder av denna vansinniga politik?

Insändarskribenten Wilma, 17, är oroad över den familjepolitik som förs i landet.

”Jag själv har växt upp med en bror som har en svår funktionsnedsättning. Jag vet vad det innebär att få avslag på avslag på min brors rättigheter”, skriver hon.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten oroas för hur familjepolitiken fungerar.

Bild: TT

Annons

Hur många familjer ska splittras, hur många syskon ska hamna i kläm, hur många assistenter ska behöva rycka in för att hålla upp ett fallande korthus, hur många månader ska en ansökan om kortis behöva ta. Hur många ska gå sönder på vägen, till följd av denna vansinniga politik!

”De förtjänar att leva ett liv värt att dö för”

Sveriges regering med socialdemokraterna vid makten. Kallar sig för världens första feministiska regering. Som kan värna om både utsatta kvinnor och hbtq personer, och stå upp mot rasism. Och samtidigt rädda regnskogen i Amazonas.

Visst är det fantastiskt att en regering kan göra så mycket gott för så många människor, men så lite för de allra mest utsatta.

LSS (lagen om stöd och service) är en jätteviktig lag, inte bara för den som är i behov av den just nu. Den är lika viktig även för den som kan komma att bli beroende av den. Och den dagen så vill ingen vänta alldeles för länge på den hjälp som man enligt lag har rätt till att få.

Annons

Annons

”Dem här barnen måste få kosta lite pengar”

Att pengarna styr även på detta område är inget nytt eller särskilt förvånande. Men det som gör mig förbryllad är att pengarna finns, när nya väggar ska målas i Nässjö. Eller när nya padelhallar ska byggas. Men inte när barn behöver assistans eller en plats på ett korttidsboende.

Jag tycker man borde bygga ut LSS något mer. Att inte ha något konsekvenstänk borde kunna ses som ett grundläggande behov. Att kunna var en fara för sig själv. Att utan tillsyn för ett kort ögonblick kunna springa rakt ut på bilvägen. Utan att förstå att man kan skada sig. Jag tycker också att man vid varje tillfälle en familj ansöker om assistans eller kortis. Direkt ska ta hänsyn till om det finns andra syskon. De har hela sina liv hittills och framåt få fortsätta komma i andra hand.

Idag räknas sondmatning som ett grundläggande behov. Det var bara några år sedan det förslag gick igenom.

Jag själv har växt upp med en bror som har en svår funktionsnedsättning. Jag vet vad det innebär att få avslag på avslag på min brors rättigheter. Jag vet hur synen på en splittrad familj ser ut. Jag vet att okunskapen jag möter slår mig lika hårt i ansiktet varje gång. Jag vet att kärleken till min bror är större än allt annat, och kampen för att han ska få ett liv värt att dö för är lång och krokig.

Annons

Kampen om LSS handlar inte bara om min bror och många med han. Den handlar om alla som kan hamna i rullstol. Den handlar om alla som kan behöva matas med sked för resten av livet. Den handlar om alla som kan vara med om en allvarlig trafikolycka, eller bli allvarligt sjuk. Och bli lika beroende som min bror att systemet fungerar och är rättvist fördelat av de gemensamt finansierade skattepengarna.

Wilma Dahlström 17 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan