Annons

Annons

Annons

Hus och hem

Lina, 27, inreder för att hitta husets själ: ”Först tyckte jag det blev skitfult”

Det mesta av inredningen är fyndat på loppis eller hittat i något av uthusen. Sedan paret flyttade in på gården har intresset för den "torpiga" allmogestilen ökat. Nu vill Lina Ingvarsson inreda med en stil som ska göra det gamla huset rättvisa.

Blomsorterna är många, Lina och framför allt sonen Viggo njuter av att kunna plocka blommor varje dag.

Bild: Elin Elderud

Annons

Drömmarna om projekten som paret vill genomföra är många och successivt blir hemmet allt mer som Lina Ingvarsson och Kalle Palmgren på Råsa Mellangården utanför Linderås i Tranås vill ha det.

En frisk och klar luft möter oss en förmiddag i september samtidigt som solens strålar tränger igenom trädgrenarna.

I det gamla dasset planeras det för familjens senaste utökning. Inom några dagar anländer det tio höns och en tupp hit. Precis intill hönshuset ligger den nygjorda blomsterträdgården med en gärdesgård runtom.

I blomsterträdgården finns många tillfällen att äta och fika samtidigt som man njuter av blomsterprakten.

Bild: Elin Elderud

Annons

Här har Lina planterat en rad olika blomsorter som dahlior, rosenskära, jätteeternell, aster, malva, luktärter, solros, vallmo... bland annat. Varje dag plockar hon och sonen in små buketter som de ställer lite varstans i huset.

Annons

När paret flyttade in för närmare tre år sedan byttes köket ut och en vägg revs för att få ett större och ljusare kök.

Bild: Elin Elderud

Det är två av de senaste projekten som har hunnits med på Råsa Mellangården. Sedan 2019 bor Lina Ingvarsson, 27, tillsammans med sambon Kalle Palmgren och deras två barn Viggo, 4, och Mila, 1,5 år, på gården. Huset, byggt 1880, tog familjen över efter Kalles farföräldrar.

– Vi bodde i en villa i Aneby innan. Kalles farmor och farfar frågade om vi var intresserade av att ta över gården och vi har alltid velat ut på landet, det är där vi hör hemma. Vi är ju båda uppvuxna så, det var självklart att tacka ja. Ett sånt här erbjudande kunde vi inte tacka nej till, säger Lina.

I den nygjorda blomsterträdgården hämtar Lina blommor varje dag, som hon sedan placerar ut lite varstans i huset.

Bild: Elin Elderud

Innan flytten hit har intresset för gamla hus, byggnadsvård och lantlig inredning aldrig funnits utan det är ett intresse som har kommit successivt.

Att Lina förälskade sig i huset bidrog också till det stora intresset som numera finns.

– Vi kände när vi kom hit att huset är helt fantastiskt. Jag är så förtjust i den höga takhöjden, de gamla golven, dess historia, detaljerna som till exempel dörrkarmarna. Och slitningarna, där man ser att människor har bott innan. Den tanken att folk har bott här innan oss och att vi får förvalta det och föra historien vidare, säger Lina.

– Mycket av originaldetaljerna finns fortfarande kvar, det känns fantastiskt att det har behållits. Men när vi flyttade in så var det också mycket att göra. Det fanns bara två kaminer i hela huset så det var lite kallt, så vi fick sätta in jordvärme. Köket var på sista versen så det har vi också renoverat. Men huset var fullt beboeligt, så vi tapetserade bara om.

Annons

Annons

Hallen med pärlspont och det gamla originalgolvet. Lampan i taket har Lina sambo gjort själv.

Bild: Elin Elderud

Till gården hör också en ladugård, där paret har sex kor och ytterligare tre på gång, och ett antal uthus.

Till gården hör en ladugård. Just nu finns sex kor här och ytterligare tre är på gång.

Bild: Elin Elderud

När Kalles farföräldrar flyttade ut fanns det en massa bråte kvar, som de har haft mycket nytta av. De har både sålt och hittat inredning som pryder inne i huset. Till exempel de skira spetsgardiner som Lina hängt upp i fönstret i vardagsrummet där vi sitter.

– De gardinerna hittade jag i drängstugan. Jag har inte tänkt tidigare på att de hängde där.

Spetsgardinerna i vardagsrummet hittade Lina i drängstugan.

Bild: Elin Elderud

Här finns också ett stort skåp som Lina målat i en fin allmogeröd färg. Hon älskar projekt och hon älskar att måla. Gör gärna om målningen tills hon hittat rätt färg. Just till detta skåp blandade hon färgen själv.

Gamla skåp är ett stort intresse hos Lina. Det här skåpet har hon blandat färgen och målat det själv.

Bild: Elin Elderud

– Jag bara körde, visste inte vad det skulle bli för nån färg. Först tyckte jag det blev skitfult, men nu är jag jättenöjd, säger hon och berättar om sin förälskelse för gamla skåp.

Annons

Lina beskriver sin stil som "torpigt" med en allmogestil som präglas av mycket pastellfärger och rutigt mönster. Hon finner inspiration på Instagram och Pinterest, men när hon själv ska inreda brukar hon se vilka färgställningar som var vanligt just för den tiden som huset byggdes.

Annons

Det stora rymliga köket. På köksbordet ligger en rutig duk. Lina berättar att hon älskar rutigt tyg.

Bild: Elin Elderud

"Jag förälskade mig totalt i huset från första stund", säger Lina Ingvarsson som bor på Rås Mellangård utanför Linderås i Tranås.

Bild: Elin Elderud

– När vi flyttade hit fick jag upp intresset för hur det såg ut när det här huset byggdes, vad var färgsättningen då, hur såg tapeterna ut, hur inredde man på den tiden. Detta har väckt ett intresse för att ta tillbaka den stilen till det här huset.

Lina och hennes sambo Kalle Palmgren har blivit intresserade av husets historia. Vem har bott här sedan huset byggdes 1880?

Bild: Elin Elderud

Tidigare har Lina haft en helt annan stil, men nu känner hon att hon hittat den stil hon tycker om mest av allt. Att hon hittat hem och kan inreda med en helt annan självkänsla.

Och drömmarna om husprojekten är många. Kanske blir det en gårdsbutik här så småningom, kanske kommer Lina att renovera gamla möbler...

Fakta

Lina Ingvarsson

Bor: Råsa Mellangården utanför Linderås i Tranås.
Familj: Sambon Kalle, 28, och barnen Viggo, 4, och Mila, 1,5 år.
Jobbar med: Servicetekniker på Torebrings. Driver instagramkontot: rasamellangarden med nästan 30 000 följare.

Annons

I huset finns det många stilleben, mestadels med loppisfynd.

Bild: Elin Elderud

Lina är en kreativ själ och gillar att ha många projekt igång. Köket är bara drygt tre år gammal, men det har redan målats om.

Bild: Elin Elderud

Närproducerat, både grönsaker och blommor från trädgården. Lina har en dröm om en egen gårdsbutik i framtiden.

Annons

En gammal kökssoffa, skåp och blommiga tapeter. Lina gillar den torpiga allmogestilen.

Bild: Elin Elderud

Hyllor med loppisfynd och hittade saker.

Bild: Elin Elderud

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan