Annons

Annons

Annons

A-traktorboomen på Höglandet

Insändare
Enorma intresset för A-traktorer är riktigt skadligt

”Ur miljöaspekt är ju detta enorma intresse för A-traktorer riktigt skadligt – vi ska minska utsläppen genom att så mycket som möjligt avstå från att köra bil, då debuterar en ny grupp trafikanter som själva späder på utsläppen och också gör att övrig trafik får större utsläpp genom förlängda restider”, skriver signaturen Käringa på kullen i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten ser flera problem med att A-traktorer tillåts köra på allmänna vägar.

Bild: Stefan Westerlund

Annons

Jag blir förvånad över de förändringar som nyligen beslutades gällande reglerna som styr användningen av A-traktorer, när jag ser dessa unga killar i stora Volvo kombibilar eller bilar av märket BMW, en ”statusbil” som oftast körs i höga hastigheter. Med dessa förebilder kan man ju tänka sig att några ungdomar vill göra precis som dem! Då kopplar de bort fartspärren och kör fortare än de klarar av!

Den bild jag har av en A-traktor är att det bara fick finnas plats för max två personer i bilen, övriga delar av bilen skulle vara ombyggda för transport av varor. Den var tänkt som ett arbetsredskap för bland annat bönder, som kunde transportera material eller foder till djuren med dessa relativt enkla fordon inom sina marker. Den fick framföras i max 30 km/tim.

Annons

De flesta ungdomar är intresserade av motorer – tidigare längtade de till 15-årsdagen då de skulle få köra moped, nu längtar alltfler till 16-årsdagen när de får köra EPA eller A-traktor.

Annons

Mängden av dessa bilar på våra vägar har ”exploderat” och förorsakar problem i framkomligheten för övrig trafik, allra helst på de vägar som har mitträcke och är en och tvåfiliga, här finns inte någon möjlighet att passera ett saktgående fordon på ibland flera kilometer. Detta påverkar både utryckningsfordon och de som arbetar med transporter av varor, har man tider att passa och måste ligga efter en A-traktor i 30 km/h blir det ett enormt stressmoment.

Utan utbildning i samspelet med andra trafikanter fungerar inte dessa ungdomar som förare ute på allmän väg, där många situationer uppstår som snabbt måste lösas. Det borde ställas krav på teoriutbildning för att få framföra dessa fordon ute i trafiken, allra helst fullständig förarutbildning med lärare – att lära sig visa hänsyn, att hålla långt åt höger för att släppa förbi andra trafikanter för att underlätta omkörning, ett måste när köerna ringlar långa efter dessa fordon. Efter utbildningen kan fartgränsen höjas till 45 km/tim tills ungdomen fyller 18 år, därefter repetition på körskola för att få sitt fullständiga körkort. Vadå, kanske någon säger, varför ska vi inte få körkortet direkt efter utbildningen? Att köra bil i dagens hetsiga trafik kräver en personlig mognad som inte en 16-åring hunnit uppnå.

Annons

Ur miljöaspekt är ju detta enorma intresse för A-traktorer riktigt skadligt – vi ska minska utsläppen genom att så mycket som möjligt avstå från att köra bil, då debuterar en ny grupp trafikanter som själva späder på utsläppen och också gör att övrig trafik får större utsläpp genom förlängda restider. Här krävs snabba förändringar till en godtagbar trafiksituation!

Tack för uppmärksamheten!

Käringa på kullen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan