Annons

Annons

Annons

Nässjö Centrum

De startar podd för funktionshindrade: ”Vill ge alla en röst”

I 10 år har de varit nära vänner och de brinner just för samma sak. I januari släpps det första avsnittet av podden "Kära funktionshinder" där de ska uppmärksamma, lyfta och synliggöra den diskriminering funktionshindrade ständigt får uppleva.

Emma Enbjärde och Hampus Wallentinsson startar podcasten ”Kära funktionshinder” och första avsnittet släpps den 14 januari.

Bild: Lovisa Ström

Annons

Det är med måttlig nervositet och stora förväntningar de inleder det nya året. Den 14 januari har podcasten sin premiär och då kommer Hampus Wallentinsson, 35, och Emma Enbjärde, 38, att dela med sig av egna intressanta och berörande livshistorier.

– Jag tror att det kan bli stort, säger Hampus Wallentinsson.

Hampus Wallentinsson föddes i Sandsjöfors med ryggmärgsbråck. På den tiden gick det inte att operera utan han fick redan som tvååring sin första rullstol. Idag berättar han att rullstolen har blivit en del av hans identitet.

– Rullstolen är jag. Jag vet ju inget annat, säger Hampus som kan ta sig upp och ner för både rulltrappa och vanlig trappa sittande i rullstolen.

Levnadsglad och lättsam beskriver honom väl. Samtidigt berättar han att livet som rullstolsburen inte varit en dans på rosor. Under hela sitt liv har han och hans mamma kämpat för hjälpmedel han behöver. Reglerna kring ersättning styrs av många paragrafer och ofta är Hampus antigen för frisk eller för sjuk för att beviljas den ersättning han är i behov av, konstaterar han.

– Livet är inte enkelt som funktionshindrad. Det är mycket kämpande och krigande och många gånger blir de anhöriga lidande, säger Hampus.

– Många förstår inte heller vilken strid det är för att funktionshindrade ska ha samma liv som alla andra, säger Emma.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan