Annons

Annons

Annons

Extremväder på Höglandet

MSB ska utreda översvämningskaoset

Vattenkaoset som drabbade stora delar av Jönköpings län i januari ska nu utredas av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Text

Översvämningar i Hillerstorp High Chaparral och Forsheda i januari.

Bild: Pär Grännö

Annons

Myndigheten har beslutat att översvämningarna som drabbat stora delar av Jönköpings län i januari ska utredas. Länsstyrelsen i Jönköping har fått uppdraget att utreda konsekvenserna av översvämningarna och ska återrapportera till MSB inom sex månader, uppger MSB i ett pressmeddelande.

– MSB arbetar hela tiden med att identifiera var konsekvenserna för översvämningar kan bli stora i Sverige. Information om hur översvämningar påverkar samhället är ett viktigt underlag för samhällsplanering och klimatanpassning, planering av förebyggande åtgärder och för att kunna hålla tillräcklig beredskap, säger Maja Coghlan, som arbetar med naturolyckor på MSB.

Nederbörden och översvämningen slog till allra hårdast mot Skillingaryd- och Värnamotrakten, Nässjö-området och i Habo och Mullsjö kommuner. SMHI utfärdade dessutom en röd varning när vattenflödet var som allra högst, något man aldrig gjort förut efter att man införde de konsekvensbaserade vädervarningarna.

0 kren månad

Läs vidare med Digital

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 149 kr/månad. Ingen bindningstid. Säg upp när du vill.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla nyheter på smalandsdagblad.se
  • Nyhetsappen med pushnotiser
  • Nyhetsbrev med senaste nytt

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan