Annons

Annons

Annons

Insändare
Zlatan och Trump skiter i om vi har demokrati eller inte

”Zlatans briljans som fotbollsspelare förblindar tyvärr många yngre mäns förstånd att ta avstånd från det som fotbollsstjärnan uttrycker i ord. Hade det varit någon annan person som sagt samma saker så hade den personen för länge sedan förpassats till den mediala avbytarbänken och blivit kvar där”, tycker läsaren Pål Magnusson i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten menar att såväl Donald Trump som Zlatan Ibrahimovic struntar om vi har demokrati eller inte.

Bild: Jonas Ekströmer/TT

Annons

Sveriges bäste fotbollsspelare genom tiderna var som ung känd för att vara en bad boy som sa och gjorde mer kontroversiella saker än som normalt görs av de som har fotboll som yrke. Även om Zlatan Ibrahimovic inte längre kan anses som Sveriges bäste fotbollsspelare, är han i mina ögon fortfarande lika mycket bad boy, även om han numer är lika slipad som den värste politiker när han yttrar sig.

Annons

När Zlatan talar i mycket positiva ordalag om hur det är i Qatar, utan att samtidigt nämna att Qatar i stort sett saknar allt det vi kallar för demokrati med tillhörande demokratiska granskande organ, visar det bara att Zlatan skiter i om det är demokrati eller inte. Uttalanden som Zlatan gör går närmast att hittas i de uttalanden som USA:s förre president Donald Trump brukar göra. Där har demokratin inte heller något värde, mer än att den kan användas som en språngbräda för att göra personlig karriär och sedan inget mer.

Annons

Zlatans briljans som fotbollsspelare förblindar tyvärr många yngre mäns förstånd att ta avstånd från det som fotbollsstjärnan uttrycker i ord. Hade det varit någon annan person som sagt samma saker så hade den personen för länge sedan förpassats till den mediala avbytarbänken och blivit kvar där. Men av någon anledning som jag inte förstår mig på så kan personer som Zlatan och Trump säga de mest horribla saker och komma undan med det – även om alla normalbegåvade demokratiskt skolade människor vet, att de det säger är ett rent förakt för den demokrati och de mänskliga rättigheter, som tagit tusentals år att bygga upp på jorden.

Må så vara att Trump och Zlatan varit framgångsrika inom sina respektive områden – entreprenörskap respektive att spela fotboll – men där går gränsen för deras stora begåvning över oss andra. Den liberala demokratin som vi alla får leva och blomstra i, måste försvaras tydligare då dessa herrar uttalar sitt demokratiförakt på presskonferenser och på sociala medier.

Pål Magnusson, Eksjö

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan