Annons

Annons

Annons

Aurora 23

Insändare
Ödesdigert misstag att låta militären förstöra miljön

”Krig orsakar enorma skador för miljö, klimat och människor. Den förstörelsen är ingenting som Försvarsmakten borde öva på”, skriver Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten menar att det är ett ödesdigert misstag att ställa naturskydd mot säkerhet.

Bild: Alexandra Sundberg

Annons

Regeringen vill undanta militärövningar från regler som finns i Sverige till skydd för vår miljö och hälsa. Förfrågningar från Natos medlemsstater om att öva i Sverige kommer med för kort varsel för att hinna miljöprövas. Därför ska prövningen tas bort.

Det man tar bort är möjligheten att stoppa en militärövning om den gör för stor skada på människor eller miljö. Mindre än en månad efter att propositionen om svenskt medlemskap i Nato påstått att medlemskapet inte har några konsekvenser för miljön, visar regeringen själva att påståendet var falskt.

LÄS MER: BILDEXTRA: Häng med på militära jätteövningen i Eksjö

Annons

Om det ändå vore så enkelt att miljön kunde sättas på undantag när säkerhetsläget försämras. Men miljön bryr sig inte om vem som förstör den eller varför. Miljöskyddslagarna finns av en anledning. PFAS-ämnen, bly och andra tungmetaller blir inte mindre giftiga eller långlivade för att de släpps ut i naturen av militären. Buller gör skada på både människor och djur även om det orsakas av en övning.

Annons

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF, tycker inte att militärövningar får gå före skyddet för miljö och hälsa. Foto: Evelina Rönnbäck

Bild: Pressfoto

Regeringen gör ett ödesdigert misstag när de ställer miljöskydd och säkerhet mot varandra. Vår miljö är grundläggande för vår existens. Krig orsakar enorma skador för miljö, klimat och människor. Den förstörelsen är ingenting som Försvarsmakten borde öva på.

Militärövningarna motiveras av ökande osäkerhet i världen. Vi är många som ser på nyheterna med en klump i magen och tankar som snurrar i sökandet efter något som kan ge oss en känsla av trygghet. Men vi får inte ge efter för rädslans tunnelseende. Klimatförändringarna är ett av de största globala säkerhetshoten idag. Rädslan för krig får inte tillåtas eskalera den miljö- och klimatkris vi redan står inför.

LÄS MER: Här vårdas skadade soldater i kokheta tält: ”Fullt fungerande sjukhus”

Krig och global uppvärmning kan förebyggas. Investeringar i jämställdhet, det demokratiska civilsamhället, hållbar utveckling och ekonomisk och social rättvisa minskar riskerna för både väpnad konflikt, miljöförstöring och klimatförändringar.

Annons

Annons

Förslaget om att undanta militärövningar kravet på miljöprövning som regeringen nu lägger fram är tillfälligt. År 2024 planerar de att göra det permanent. Det är nu upp till oss alla att komma ihåg vad vi vill skydda. Att ta hand om människors hälsa och miljö är att skapa säkerhet.

För att säkra allas vår framtid behöver regeringen skrota det liggande förslaget och istället se till att vi har ett regelverk som säkerställer att varken svenska eller utländska militärövningar tillåts förstöra landet vi lever i.

Malin Nilsson, generalsekreterare Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet, IKFF

LÄS MER: Militära jätteövningen inledd – största på över 30 år

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan