Annons

Annons

Annons

Ekonomikrisen

Insändare
Barnen ska inte betala krisen

”Det är tufft för väldigt många i vårt samhälle. Ensamhushåll, pensionärer och barnfamiljer. Det ställer krav på politiken”, skriver fyra socialdemokratiska riksdagsledamöter från länet i en insändare.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenterna menar att det inte är barnen som ska betala krisen.

Bild: Henrik Nyblad

Annons

Sverige och Jönköpings län befinner sig i en ny ekonomisk verklighet. Inflationen är den högsta på 30 år. Jönköpings läns hushåll plågas av höjda matpriser, stigande elräkningar, hyror och höga räntor. Det är tufft för väldigt många i vårt samhälle. Ensamhushåll, pensionärer och barnfamiljer. Det ställer krav på politiken. Varje dag som Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson styr vårt land blir Sverige fattigare.

Det kan vi inte acceptera. Inflationen måste bekämpas och bördorna av krisen delas rättvist. I vårt förslag till vårbudget sätter vi barnen i första rummet, genom satsningar på barnfamiljernas ekonomi och ett tryggare sommarlov. Samtidigt rustar vi Sverige för att kunna ta sig an de stora samhällsproblemen. Det handlar om respekt, rättvisa och gemensamt ansvar. Barnen ska inte betala krisen.

Annons

Annons

När vi Socialdemokrater nu har lagt fram vårt förslag på vårbudget väljer vi att prioritera barnen och barnfamiljerna. För när regeringen och Sverigedemokraterna står handfallen och anser att politiken inte kan göra något så tycker vi precis tvärtom. Det är nu det verkligen gäller att prioritera de som har det tuffast. Vi socialdemokrater väljer därför att lägga fram några konkreta förslag som direkt skulle ge mer pengar i plånboken för barnfamiljerna, samtidigt som barn och unga också skulle kunna få meningsfulla aktiviteter under sommarlovet.

Vi föreslår följande:

• Höjt barnbidrag under sommarmånaderna.

• Höjt och förlängt studiebidrag under sommarmånaderna.

• 700 miljoner till kommunerna för att anordna sommaraktiviteter med lunch.

• Höjt underhållsstöd med 500 kronor per månad från och med juli, fram till årsskiftet.

• En skuldakut under krisen.

Detta är satsningar som direkt skulle göra skillnad för alla barnfamiljer som bor i Jönköpings län. För en familj som har ett barn på högstadiet och ett barn på gymnasiet skulle det innebära 3 700 kronor mer i plånboken. Det är pengar som skulle få effekt redan i sommar.

Vårt budgetförslag innebär också att vi ser till att kommunerna antingen själva eller tillsammans med idrottsföreningar, kulturföreningar, scouterna och andra ideella föreningar kan genomföra sommaraktiviteter där det ingår lunch. Det skulle ge över 22 miljoner kronor till kommunerna i Jönköpings län.

Annons

Vi socialdemokrater ser att politiska prioriteringar spelar roll. Vi ser också att förslag måste genomföras nu och inte sen. För Sverige och Jönköpings län förtjänar en regering som förstår hur vanligt folk har det. Det är därför vi väljer att prioritera barnen i stället för elbolagens övervinster. För barnen ska inte betala krisen!

Carina Ödebrink, Johanna Haraldsson, Niklas Sigvardsson, Azra Muranovic

Socialdemokratiska riksdagsledamöter från Jönköpings län

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan