Annons

Annons

Annons

Nässjö

Insändare
Arbetslösheten fortsätter att bita sig fast på hög nivå i Nässjö

Om arbetslösheten fortsätter att bita sig fast på minst 10 procent i Nässjö, lokalt upp mot nästan 25 procent bland utrikesfödda och funktionsvarierade, så beror det helt enkelt på att politikerna i Nässjö har gjort en hel del misstag.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Insändarskribenten menar att arbetslösheten fortsätter att bita sig fast på hög nivå i Nässjö.

Bild: Inger Abram Olsson

Annons

Misstag bidragit till att man har misslyckats med att få ner arbetslösheten i Nässjö kommun och arbetslöshet bidrar till sociala problem som brottslighet, utanförskap och drogmissbruk.

Det som man har struntat i att göra är att redan 2010 sjösätta ett program som man har diskuterat flera gånger: att Arbetsmarknadsenheten ska få extra resurser för att i samarbete med arbetsförmedlingen, näringslivet samt kommun och landsting.

Annons

Annons

Det skulle göra det lättare att anordna yrkesutbildningar som riktar sig in på de branscher som har stort behov av mer folk. Då pratar vi om industrin både exportinriktad och den industri som är inriktad mot den lokala Svenska marknaden, där industriföretag ropar efter folk som har rätt utbildning.

Sedan har vi hälso- och sjukvården som också ropar efter folk inom äldreomsorgen, hemtjänsten, sjukvård, funktionshinderomsorg, tandvård med mera. Här behövs minst 100 000 personer i länet fram till 2026.

Även inom transportbranschen har stort behov av folk fram till 2026.

Men kommunen gjorde misstaget att aldrig starta upp yrkesutbildning för arbetslösa vuxna och ungdomar inklusive utrikesfödda och funktionsvarierade, där praktik kallat APU, Arbetsplatsförlagd praktik, samt svenskautbildning och datautbildning.

Socialdemokraterna i riksdagen gjorde misstaget år 2002 att ta bort åtgärden API, Arbetsplatsintroduktion, som pågår i 6 månader som oftast gav fast anställning direkt. Nu får politikerna nu stå med skägget i brevlådan när man inte redan 2010 såg till att sjösätta åtgärderna för att få ner arbetslösheten i Nässjö kommun.

Om politikerna i kommunfullmäktige i Nässjö och landstinget i Jönköpings län kunde sjösätta dessa åtgärder då skulle man inte ha problem med skyhöga kostnader för försörjningsstöd, kallat socialbidrag.

Annons

Kommunen hade kunnat skära ner kostnader för försörjningsstöd med minst 50 procent i Nässjö kommun.

Socialbidragsdelen skulle istället överlämnas till en ny myndighet och där har socialförvaltning i Nässjö mycket att vinna på. Villkoren om att söka jobb och delta i aktiviteter som anordnas av Arbetsmarknadsenheten samt Arbetsförmedling borde skärpas för att få försörjningsstöd.

De som har skador och sjukdom som har satt ner arbetsförmåga skulle få sjukbidrag istället. Bra förslag som moderaterna har kommit med i kommunpolitiken.

Patrik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan