Annons

Annons

Annons

Jättebygget på riksväg 40

Insändare
”Tvingades ut i motsatt körfält med livet som insats”

Insändarskribenten är upprörd. Han anser att entreprenadbolaget slarvar med att använda tillfällig skyltning och flaggvakter.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vägarbetet mellan Nässjö och Eksjö innebär en stor trafikfara, enligt insändarskribenten. Obs: genrebild.

Bild: Janne Wrangberth

Annons

Om det beror på att Peab vill spara tid och pengar när man låter bli att använda trafiksignaler eller flaggvakter vid vägbygget mellan Eksjö och Nässjö låter jag vara osagt. Kanske förstår de bara inte allvaret i den farliga trafiksituationen som de skapar för oss trafikanter.

Bakgrunden till min insändare är att jag vid ett flertal tillfällen passerat vägarbetet mellan Eksjö och Nässjö och då tvingats att köra ”chickenrace” i ett körfält mot mötande trafik. Hur ofta gör jag då detta? Då jag arbetar inom hemtjänsten på landsbygden i just detta område av Eksjö kommun, passerar jag detta vägarbete minst två gånger per arbetsdag.

När jag vid ett tillfälle med livet som insats ännu en gång tvingades ut i motsatt körfält på ett backkrön på grund av att det stod en grävmaskin i mitt körfält, tappade jag tålamodet och sa till på skarpen till en person som satt i en Peab-loggad arbets-pickup.

Annons

Annons

Utskällningen jag fick tillbaka lät inte vänta på sig.

Då jag omedelbart efter detta ringde upp polisen och sa att det pågick ett livsfarligt trafikbrott i vägarbetet mellan Eksjö och Nässjö, fick jag till svar att det inte var fråga om något trafikbrott som de kunde göra något åt, utan det var enbart en arbetsplatsfråga utanför deras ansvar. Om det är som polisen sa till mig, har Peab rätt att göra så – och då hade jag fel. Så kanske borde jag istället be om ursäkt för att jag oroar mig för att jag eller mina medtrafikanter ska råka ut för en allvarlig trafikolycka.

Del av arbetet läng med Riksväg 40 i maj 2023. Obs: genrebild.

Bild: Madeleine Fransson

Ur trafiksäkerhetssynpunkt tror jag att jag har de flesta medtrafikanter på min sida i denna fråga. Från lagens, polisens och Peab:s sida kanske jag har fel. Det kanske behövs någon ny lag så att polisen kan åka ut och bötfälla oansvariga arbetsledare som inte bryr sig om en säker trafikmiljö för oss trafikanter.

Som jag förstår det i artikeln i Smålands-Tidningen 27/6 med Mikael Hårrskog från trafikverket, så önskar han att vi trafikanter tänker på de som bygger vägen mellan Eksjö och Nässjö. Då kastar jag tillbaka samma önskan till honom när det gäller oss trafikanter som ska passera vägbygget, med ett tillägg: ta ansvariga platschefer i örat så att de – alltid – sätter upp trafikljus eller flaggvakter när ena körfältet är blockerat med till exempel en grävmaskin som står och arbetar.

Pål Magnusson, Eksjö

LÄS MER: Larmet från vägarbetet: Bilister kör som fartdårar • ”Otäck arbetsmiljö”

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan