Annons

Annons

Annons

Rekordmånga skuldsatta tvingas söka hjälp

Aldrig förr har så många svenskar ansökt om skuldsanering hos Kronofogden. Och allra störst är ökningen bland unga i gruppen 18-30 år.

– Ett resultat av en lång period med låga räntor, där det har varit lätt att betala på kredit och avbetalning, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden.

OBS! Sammantaget har cirka 52 000 personer en pågående skuldsanering just nu. Bilden är en genrebild.

Bild: Jessica Gow/TT

Annons

Den som har så höga skulder att den inte kan återbetala inom en överskådlig tid kan vända sig till Kronofogden för att ansöka om skuldsanering. Sammantaget har cirka 52 000 personer en pågående skuldsanering just nu.

Under det första halvåret har rekordmånga svenskar valt att söka hjälp för sina skuldproblem. Fram till den sista juni hade cirka 17 500 personer gjort en ansökan, enligt färsk statistik från myndigheten.

Det motsvarar en ökning med 24 procent jämfört med samma period i fjol.

– Vi har aldrig tidigare tagit emot så många ansökningar, säger Kronofogdens enhetschef Per-Olof Lindh.

"Lätt att betala på kredit"

Allra störst ökning märks i gruppen 18-30 år. Här har antalet ansökningar ökat med 36 procent.

– Det är en oroande utveckling, men tyvärr inte särskilt förvånande. Det är ett tecken på att folk kämpar med sin privatekonomi, säger Per-Olof Lindh.

Annons

Annons

– Vi ser nu ett resultat av en lång period med låga räntor, där det har varit lätt att betala på kredit och där mycket hamnar på avbetalning.

Ansökningarna har ökat i hela landet, men i varierande grad. I Kronobergs län är ökningen 51 procent, medan den i Gävleborg endast är 6 procent.

Att rekordmånga nu vänder sig till myndigheten innebär inte per automatik att fler beviljas skuldsanering. Drygt 6 av 10 får avslag på sin ansökan.

– Många som söker gör det på felaktiga grunder. Man tror att skuldsanering innebär en snabb lösning, men ofta kan man förvärra sin situation genom att sitta och vänta på ett avslagsbeslut, när man i stället hade kunnat påbörja andra lösningar, säger Per-Olof Lindh.

Tillfälliga problem

Han lyfter fram flera faktorer som folk behöver ha i åtanke.

– Du behöver ha koll på dina inkomster, utgifter och skulder. Du behöver kunna visa att du gjort ansträngningar för att förbättra din situation, till exempel försökt att öka inkomsterna och minska kostnaderna eller kommit till rätta med ett spelmissbruk.

– Det ska vara tydligt att du inte kommer att kunna betala av dina skulder inom en period på cirka 7-15 år.

Många ansöker om skuldsanering när de hamnat i mer tillfälliga ekonomiska bekymmer, berättar Per-Olof Lindh.

– Det är inte den gruppen skuldsanering riktar sig till. För dem är det bättre att titta på andra lösningar än att lägga tiden på en ansökan.

Annons

Agera tidigt

Myndighetens budskap är att agera tidigt och inte gömma huvudet i sanden.

– Vi rekommenderar folk att göra det test som finns på vår hemsida, där de som funderar på skuldsanering snabbt kan få ett svar om de uppfyller kraven eller inte.

Annons

– Vårt bästa råd därefter är att ta hjälp av kommunens budget- och skuldrådgivare. De hjälper dig hela vägen så att sannolikheten att få skuldsanering, och att klara av den, ökar, säger Per-Olof Lindh.

Fakta

Fakta: Skuldsanering

(TT)
Skuldsanering innebär i regel att du:

betalar hela eller delar av din skuld enligt en betalningsplan
lever på existensminimum i fem år – inkomst däröver går till att betala din skuld
är skuldfri när skuldsaneringen avslutas
Källa: Kronofogden

Joakim Hugert Lundberg/TT

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan