Annons

1177 kan bli som en nätdoktor

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Hej!

För att få tillgång till vårt Premiuminnehåll klicka på erbjudandet nedan eller logga in med befintliga uppgifter.

Annons

Elsa ska lära oss att bli digitala i vården

Tvekar du att använda dator för att komma i kontakt med vården? Snart kan du få tips och stöd av digitala coacher. 80-åriga Elsa Ask i Jönköping är en av de första i länet.
– Om jag kan lära mig detta så kan andra också göra det. Sen behövs en daglig dos av datorn så man inte glömmer bort hur man gör, säger hon.
Länet

1177 kan bli som en nätdoktor

Politiker vill se kortare väntetid hos 1177 Vårdguiden och har träffat ledningen som visade en förbättring. Men 1177 ska också utvecklas till att kunna ta över nätläkarnas uppdrag. Artificiell intelligens ska hjälpa till att ställa diagnoser och guida till rätt vård.

Anette är lotsen till framtidens hälso- och sjukvård i länet

Kanske är det så att Anette Nilsson nu står inför sin hittills största utmaning i jobbet. Hälso- och sjukvården ska ändras från grunden och det är hon som ska lotsa invånare, patienter och anställda in i framtidens vård. Det innebär mer eget ansvar för individer och en stor omställning för de anställda.
– Men jag gör ju inte det här själv, det är vi alla som tillsammans ska göra förändringen, säger hon.

Politikerna överens om färre slutenvårdplatser i framtiden

Regionens politiker är överens om att framtidens vård kommer se annorlunda ut. Huruvida nedskärningar i personal är aktuella i samband med effektiviseringar genom digitalisering är de däremot oense om.

Framtidens vård närmare hemmet

Genom att ökat fokus på prevention och digitalisering kan i framtiden en tredjedel av Sveriges slutenvårdplatser tas bort enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting.

Har du en idé som förbättrar vården?

Har du en idé som kan göra sjukvården bättre? Snart kommer en portal där idéer kan tankas in, prövas och kanske förverkligas. Forskare och experter kan hjälpa till.

Vita fläckar hotar välfärdens utbyggnad

Många mil kablar återstår att gräva ner för den digitala välfärdstekniken. Det finns vita fläckar över hela landet och samordning behövs för att gräva effektivt över kommun- och länsgränser. Flera kommuner i länet uppger att de inte klarar regeringens bredbandsmål.

Nu är vården bara ett knapptryck bort

Att boka tid, läsa journalen och prata med doktorn utan att behöva åka hemifrån är bara början av digitaliserad hälso- och sjukvård. Hur den ser ut om några år går inte att säga säkert.

Watson prövas inom cancervården

Regionen kan bli först av landstingen i landet att pröva superdatorn Watson inom cancerdiagnostik. Onkologer fick nyligen uppdraget och försöket gäller också landstingen i Kalmar och Östergötland.

Sju frågor om e-hälsa

Anders Ekholm är vice vd vid Institutet för framtidsstudier som har gjort en rapport om hälsa i en digital tid. Visionerna utmanar och vi ställer några raka frågor angående rapporten.

Olsson lämnar vd-posten på Trivselhus av hälsoskäl

Mikael Olsson, vd på Trivselhus, kommer att lämna sitt uppdrag på grund av hälsoskäl.
– Att leda Trivselhus har varit fantastiskt roligt, med en härlig och mycket kunnig organisation, säger han.

Kvinna döms för försök till bedrägeri

En kvinna döms för försök till bedrägeri mot ett försäkringsbolag. Hon uppgav att sonens dyra cykel blivit stulen.

Varning för ny stöldmetod – bensintjuvar borrade hål i tank

En ny stöldmetod verkar ha kommit till Tranås.
Det handlar om att drivmedelstjuvar borrar hål i bensintanken och på så sätt tappar ut bränslet.

Välkända sminkbolaget i kris – har stora skulder

Jättebolaget Make Up Store har inlett en rekonstruktion för att försöka rädda varumärket.
Företaget har butiker bland annat på Asecs i Jönköping.

Vill inte BA satsa på Höglandssjukhuset?

I en tidningsartikel den 11 februari svarar Martin Nedergaard-Hansen från Bevara akutsjukhusen (BA) på frågan om det är läge att sänka skattesatsen eller satsa mer på vården i Region Jönköpings län. Han svarar så här: ”Vi gick inte till val på att göra en bättre vård genom att höja skatten utan på arbetssätt för att nå mål.”

Kulturhuset 25 år – här är jubileumsprogrammet

Kulturhuset laddar för sitt 25-årsjubileum den 17 oktober. På scenen hoppas man då kunna bjuda på en lång rad artister med anknytning till kulturhuset. Före det så bjuds besökarna på ett varierat och fullmatat vårprogram.

Jönköpings län: Över 7000 patienter behövde ingen ambulans

Ambulanssjukvården i Jönköpings län redovisade över 50 000 uppdrag förra året. men i över 7 000 av dess behövde inte någon patient köras till sjukhus.
— Vi säger aldrig att ett larm är onödigt, men det är fortfarande ett stort bekymmer att andelen är så hög, säger Thomas Johansson, verksamhetschef ambulanssjukvården Region Jönköpings län.

Så får du skattepengarna till påsk

Sköter du deklarationen digitalt kan du få skattepengarna till påsk i stället för att behöva vänta till midsommar.
Sista dagen för att skaffa digital brevlåda är den 27 februari.
Artikel 2 av 19
Elsa ska lära oss att bli digitala i vården
Tillbaka till startsidan