Hösten 2015 skapade forsknings- och utbildningsinstitutet Swerea Swecast i Jönköping en testanläggning för 3D-printing i sand i Munksjö pappersbruks tidigare lokaler.

Tekniken, att med hjälp av bindningsmedel ”klistra” samman sandkorn till formar och kärnor för gjuteriindustrin med hjälp av en 3D-printer, har funnits i några år men inte riktigt slagit igenom på den svenska marknaden.

LÄS MER: Stor satsning ihop med näringslivet

Ett Mecka

Genom att ställa i ordning en testanläggning i Swerea Swecasts regi fick svensk gjuteriindustri möjligheten att testa tekniken på närmare håll och akademin möjligheten att forska på densamma.

— Det här blir en naturlig mötesplats, här träffas man under neutrala former, menar Markus Börrisson, programansvarig på Swerea Swecast.

Annons

— Många av gjuterierna i Sverige når vi inom en radie av 20 till 30 mil så vi blir lite som ett gjuteri-Mecka.

LÄS MER: Lättare komponenter ett måste

Har ökat

Fakta: Swerea Swecast

Swerea Swecast är en del av forskningskoncernen Swerea AB och är baserade i Jönköping. Swe..

Fakta: Swerea Swecast

Swerea Swecast är en del av forskningskoncernen Swerea AB och är baserade i Jönköping. Swecast är ett forsknings- och utbildningsinstitut som forskar, skapar utbildningar och utför tekniska uppdrag för kunder inom tillverkningsindustrin. Spetskompetensen är inom gjuteriindustrin.

Åsa Lauenstein, ansvarig för test- och demonstrationsverksamheten vid Swerea Swecast, berättar att de under det första halvåret framförallt visade upp tekniken för intresserade företag. Rena demonstrationer, som i sig lockade hundratals besökare.

Men anläggningen används också till produktion och den delen har ökat markant sedan starten 2015.

LÄS MER: Bara fantasin stoppar

Tysk sand

Fördelarna med att printa ut i sand istället för i plast eller metall är många, fortsätter Åsa Lauenstein och Markus Börrisson: kortare ledtider, mer energisnålt och billigare.

3D-printing i sand innebär också en större frihet i designen eftersom det är lätt och billigt att direkt testa och printa ut.

Om nackdelar

Nackdelarna då? I nuläget är det framförallt sandens ursprung. Att den måste importeras från Tyskland för att passa ihop med just den här amerikanska 3D-printern och just det här bindemedlet.

Därför köps stora sandsäckar till testanläggningen in från Tyskland - istället för att Vätterns sandbankar utnyttjas.