-Vi jobbar enbart med däck och fälg och är däckproffs. Därför känner vi oss trygga med att kunna erbjuda dig våran expertis, säger Adam som gärna delar med sig av svaren på de vanligaste frågorna.

Premiumdäck är säkrare på vintern

Vid blixthalka, svartis och modd är det lätt att märka skillnad på däck och däck. Ett välkänt fabrikat av premium-klass är den enda vägen till en säker vinterbil, kom ihåg att bra däck är en billig livförsäkring.


Dubb eller friktion?

En fråga som delar folk i två läger. Bra dubbdäck är generellt sett det tryggaste valet för de flesta bilförare. Odubbade, nordiska friktionsdäck är tystare, har lägre rullmotstånd och kan också ge trygga vägegenskaper i framförallt snö – särskilt ihop med antisladdsystemen som nästan alla nyare bilar har. Men på isiga vägar är dubbdäck klart bäst.

Boka hjulskifte hos Ängs Däck

När får jag byta däck?

Mellan 1 december och 31 mars måste man ha vinterdäck om det är vinterväglag. Dubbdäck är tillåtna mellan 1 oktober-15 april. Du får använda dubbdäck övrig tid om det är, eller befaras bli, vinterväglag.


Adams bästa tips inför vintern:

Lufttryck – tänk på miljön och plånboken! Med ett högre däcktryck rullar däcken lättare vilket gör att de håller längre och drar mindre bränsle. Ett riktvärde är att ha ca 15% högre tryck än vad som står i instruktionsboken. För ett standarddäck som 205/55R16 rekommenderar vi 2,6 bars tryck. Du kan öka eller minska 0,1 bar beroende på vilken hur stora däck du har.

Bästa däcken bak för stabilitet – Bästa däcken bak om du är ute efter maximal stabilitet. Har du antisladdsystem kan du sätta bästa däcken fram om det inte är jättestor skillnad. Då får du bästa broms-, våt- och slaskegenskaper och antisladdsystemet får ta hand om den sämre sidstabiliteten.

Förvaras mörkt och kallt – Gummit mår bäst av att förvaras utan påverkan av solljus och svalt för att inte åldras. Att ha hjulen på däckhotell är en bra idé! Att ha dem i ett varmt garage på sommaren när solen ligger på är en dålig idé.

Mönsterdjup – För ett bra och trafiksäkert grepp rekommenderar vi att byta däck när vinterdäcken når 5mm. Laglig gräns är 3mm. Ett nytt däck har ett mönsterdjup på ca 8-9mm.

Efterdra hjulen på bilen – Efter skiftning av hjul på sin bil bör man efterdra sina hjul efter 10-20 mil då risken finns att bilens hjulmuttrar/bultar dras upp. Många tänker att det är bäst att man drar åt med all kraft men som vanligt är lagom bäst.

Boka hjulskifte hos Ängs Däck

Relaterat: Då är det dags för vinterdäck