Jimmie Åkesson (SD) möttes av applåder och jubel från åhörarna när han klev fram på scenen på Stortorget i Vetlanda på fredagen.

Under talet hade Åkesson sällskap av Jörgen Fogelklou (SD) som med hjälp av pappfigurer i mänsklig storlek ställde frågor till partiledaren. Bland annat fick Åkesson frågan vad han vill göra för att minska bostadsinbrotten.

– Vi vill först och främst skärpa straffen. Samtidigt vill vi också göra ett krafttag för att få fast de utländska ligor som kommer hit och gör många av de här inbrotten, sa Jimmie Åkesson.

Arbetslösheten

Åkesson kritiserade också den höga arbetslösheten där han skyllde huvuddelen av problemet på invandringen.

Annons

– Det har visserligen skapats 250 000 fler arbetstillfällen under den nuvarande regeringens styre, men det spelar ingen roll eftersom 800 000 nya människor har fått uppehållstillstånd och därmed fylls arbetslösheten på igen, menade han.

Just invandring, och främst ordet asylsökande, var något Jimmie Åkesson återvände till flera gånger under sitt tal.

– Vi måste prioritera svensk välfärd framför asylpolitiken, sa han samtidigt om han pekade på partiets vilja att hellre hjälpa flyktingarna i deras hemländer än i Sverige.

Motdemonstranter

Förutom de omkring 1 000 åhörarna som hade samlats på torget fanns även cirka 200 motdemonstranter på plats som visade sitt missnöje genom att vända Åkesson ryggen under talet. Några valde också att ge honom fingret.

– Vi vill på ett fredligt och tyst sätt visa att det här inte är okej, förklarade Anna Dahl från Tillsammans för Vetlanda som höll upp en pizzakartong där hon skrivit ”rasisterna snackar skit bakom våra ryggar”.

– Pizza är det mest mångkulturella och det mest svenska vi har, så jag tyckte det var passande, sa hon.

Sd