Ett ständigt men stillsamt bräkande ljöd under större delen av dagen i en av byggnaderna på Gunborg Bringeviks gård.

15 i landet

De två domarna från Svenska Fåravelsförbundet hade fullt upp med att väga, mäta och känna på baggarna under den enda riksbedömningen i Jönköpings län i år av totalt 15 i hela landet.

Men det är bara de allra bästa baggarna i flocken som bedöms varje år efter en så kallad mönstring. Efter riksbedömningen kan de främsta sedan bli aktuella för baggauktion.

Öppna marker

– Riksbedömningen görs för att föra fåraveln framåt så att vi får bättre och bättre djur. För mig är det väsentligt eftersom jag säljer skinnen och köttet, och därför är det viktigt att ge fåren en så bra miljö och mat som möjligt, säger Gunborg Bringevik.

Bedömningsplatserna utses av Fåravelsförbundet, och fårägare från hela länet som gått vidare från mönstring till riksbedömning kom till gården utanför Taberg i tisdags. Färgnyansen på pälsen, lockstorlek, muskler och benfällning var bara några av alla kriterier som poängbedömdes.

– Fåren håller ju markerna öppna. Och det är inte bara köttet som är värdefullt, Gotlandsfårens skinn är nästan ännu mer värt än köttet. Skinnen är tvättbara och används ofta till babyskinn eller möbelklädsel, berättar Sven Gummesson, en av fårägarna som fick sina baggar bedömda.

I Sverige är det dock få som kan leva på att bedriva fåravel - enligt Sven Gummesson lär det krävas en volym på 800 tackor.

Baggauktion

– Det här är ett intressant jobb och en viktig del med tanke på aveln. Det är många kriterier som ska bedömas, bara pälsen har sex olika bedömningskriterier, säger domaren Evert Johansson.

Lördagen den 27 september är det dags för baggauktion på Tenhults lantbruksgymnasium.