Fram till sommaren ska han cykla genom Sverige och sätta runt 20 stycken träd. Han börjar sin resa i Göteborg den 23 maj och sista trädet sätts i jord i Stockholm den 10 juni.

Det här var den första cykelturen i Småland och i Sävsjö fick Hägneskolan och natur- och miljöförskolan varsitt befintligt träd invigt, som numera tituleras som Barnens träd. Ola Bengtsson, kultur- och fritidschef, var på plats vid invigningen och han tror att det kan bli en nyplantering vid ett senare tillfälle.

Fick ingen kärlek

Jonas Paulman har besökt orter runt om i Sverige på cykel sedan 2010 och i samarbete med kommuner, företag och föreningar planterar han träd och informerar om barns rättigheter.

Annons

— När jag var barn fick jag ingen kärlek och omsorg, i stället kramade jag träd, för de står kvar, berättade han för Hägneskolans elever. Det är ett kompisträd, vill man leka med någon så ställer man sig vid trädet.

Hädanefter är det skolans elevråd som ansvarar för Barnens träd, som även fått i uppgift att ordna med teman på höst- och vårterminen. Paulmans resa går vidare till Vetlanda på torsdag där ett träd ska invigas i Apoteksparken.

Före invigningen på Hägneskolans skolgård hade varje klass på skolan jobbat med barnkonventionen och lyft skolans ledord, vilka är glädje, kunskap och trygghet. I början av vårterminen arrangerades även en ämnesövergripande temadag där eleverna skrev dikter, målade tillsammans och skapade armband med något av skolans ledord i sig.

— Vi bygger broar mellan årskurserna, förklarar grundskolläraren Sara Thoreström. Men det viktigaste är det dagliga arbetet i klasserna.

Bland annat jobbar skolan efter en värdegrundshand med fem stöttepelare; nämligen trygghet, språket, rutiner, respekt och ansvar. Andra betydelsefulla inslag är höstvandringen, Hägnekampen och ett tidigare kulturprogram med killarna i MOJ.