MOTOCROSS Han har lagt sin professionella crosskarriär på hyllan – men på banan fortsätter Rickard Sandberg att agera som ett proffs.

I SMK Eksjös hemmatävling i elitserien var 26–åringen totalt överlägsen med sina fyra heatsegrar, en andraplats och en tredjeplats.

Med dem placeringarna bar han laget till en andraplats på Stoptébanan.

– Det var skoj men det var synd att Robin (Ember) slog sig. Annars hade vi nog vunnit här i dag. Om han hade blivit etta och jag trea i det heatet hade det räckt för att gå om Alfta Edsbyn, säger Rickard Sandberg.

– Men om inte om fanns så hade det funnits andra möjligheter, så vi är nöjda ändå, fortsätter han sedan.

Sandberg hade kopplat greppet om den totala poängligan redan inför den avslutande tävlingen. Och det var aldrig något snack om att han skulle försvara den ledningen hela vägen in i mål.

– Jag ser det mest som en kul grej att vinna poängligan eftersom jag aldrig har gjort det innan, säger Rickard Sandberg.

I den totala sammanställningen över hela säsongen lyckades dock SMK Eksjö aldrig blanda sig i medaljstriden – trots att det var målsättningen inför säsongen.

– Tyvärr var vi ju bara två förare som åkte i två av deltävlingarna, det tappade vi mycket poäng på. Sen var det synd att Robin skadade sig i början av säsongen också, säger Sandberg och fortsätter:

– Hade vi bara varit det laget vi skulle, så hade vi nog varit på pallen eller till och med vunnit. Men det blir nya möjligheter nästa år.

Kommer du köra för SMK Eksjö nästa år också?

– Ja det kommer jag göra. Jag ska köra SM för Yamaha Mafi och för SMK Eksjö i elitserien.

På tal om SM så slutade Rickard på en fin tredjeplats i årets SM – trots att han inte lägger ner i närheten av lika mycket tid på motocrossen som sina konkurrenter.

– Jag är supernöjd med hela min säsong. Det är kul att jag fortfarande kan vara i toppen i Sverige och ändå jobba fulltid.

– De som var före och efter mig gör det här på heltid, säger Sandberg.