På lördag är det dags för Earth Hour. Det är ett koncept som vuxit fram de senaste åren och handlar om att tänka på planeten genom att släcka lampan en timme för att spara energi.

Sävsjö kommun uppmärksammar konceptet genom att släcka gatlyktor och lampor under en timme men också genom att ha en tipspromenad med start i biblioteket. Dessutom har biblioteket en bokbytarvecka, som går ut på att man kan komma och byta bort sina böcker mot andras och på så sätt inte behöva köpa nya böcker.

Annons

— Det är ju, lite som ett bibliotek i allmänhet, mer klimatsmart än att alla köper nya böcker hela tiden. Nu får man behålla böcker istället för att låna dem, säger Eva-Lena Andersson som är biblioteksföreståndare i Sävsjö.

På onsdagen hade bokbytandet inte riktigt kommit igång men det finns ett antal böcker på bordet som man kan börja byta mot, säger Eva-Lena Andersson som hoppas att det tar fart allt eftersom fler kommer.

— Det är både inbundet och pocket. Bibliotekspersonalen har tagit med sig en del hemifrån och det är öppet för alla sorters böcker. Det finns inga begränsningar så även barnböcker och sådant som ännu inte finns på bordet kan man ha med, men då får man byta mot något annat.

Varför gör ni det här?

— Jag tror att det är viktigt att kommunen går i framkant och är förebilder i viktiga frågor som exempelvis klimatet, säger Eva-Lena Andersson.