Att bevattningsförbudet har minskat vattenförbrukningen i Nässjö går inte att förneka. Så här års brukar vattenanvändningen ligga runt 3500 kubikmeter i genomsnitt medan det i år har minskat till 3200 kubikmeter. Det är alltså trehundra kubikmeter under det normala.

— Man är mer sparsam i villa, i lägenheten ingår priset för vatten i hyran, förklarar Peyman Abdulla Ali, VA-ingenjör på Nässjö Affärsverk, NAV. Hon förklarar att en person i villa använder i snitt 160 liter vatten per dygn medan en som bor i lägenhet använder 200 liter.

Stort engagemang

Vattenbristen har pågått ett tag och trots att förbudet inte infördes förrän i slutet av juni är Peyman och hennes kollegor glada och nöjda över att det har gått så bra.

— Folk har insett vad det innebär, menar hon.

De har inte bara minskat sin egen användning utan många har sett till att grannar och andra i närheten har varit snåla med vattnet. En del har ringt in och berättat att grannen exempelvis vattnat häcken, gräsmattan eller tvättat bilen.

Annons

— Många är engagerade i bevattningsförbudet, säger hon och berättar att en del också ringt in och frågat om det är okej att använda vattnet till vissa saker.

Efter att kommunens medborgare ringt in och anmält vad de sett skickar de ut en påminnelse till det berörda hushållet. Är det någon som trots det inte bättrar sig har NAV, som huvudman, rätt att strypa vattnet genom att duschstrålen inte får samma tryck till exempel.

Vatten är inte självklart

Om bevattningsförbudet är hela orsaken till att förbrukningen har minskat är dock svårt att veta. Den senaste tiden har NAV även varit noga med att hålla koll på sina vattenkärl.

— Nu gör vi fler vattenläckssökningar än vanligt för att hindra sådana förluster, förklarar Peyman.

För att vattennivån ska gå tillbaka till det normala hade det behövts tre månader konstant regn, däremot gör inte sommarregnet någon nytta för grundvattnet. En höst med mycket regn samt en snörik vinter hade gjort susen för vattenmängden, tror hon.

Peyman har bott i Sverige i snart 20 år men kommer från Kurdistan, Norra Irak, ett land där vatten inte alltid är en självklarhet.

— Vi ska ta vara på den fina resursen vi har. Man förstår inte betydelsen av vatten förrän man är utan det, avslutar hon.