När kommunstyrelsen hade årets första sammanträde beslutade man att ge bidrag till 2017 års Sävsjö Celebration-festival. Det blir en fördubbling från förra årets bidrag till 300 000 kronor, varav 60 000 kronor består av kommunala tekniska tjänster och 240 000 kronor är arrangemangsbidrag.

Villkoren för att bidraget ska betalas ut är att föreningen ska redovisa 2016 års resultat, och att arrangemanget 2017 utvärderas och redovisas för kommunen.

Kommunstyrelsens ordförande Stefan Gustafsson (KD) berättar att man under tisdagens sammanträde fick en redovisning av Hans Ireståhl, Sävsjö Celebration, om de arrangemang som föreningen haft under åren.

— Kommunen har fått en tydlig signal, och det är att om vi vill att festivalen ska fortsätta så krävs ett ökat bidrag, säger Stefan Gustafsson.

Bra för Sävsjö

— Vi tycker att festivalen är bra för Sävsjö. Den skapar attraktivitet, och är uppskattad av både gamla och unga. Det vill vi medverka till, och därför beslutade vi oss för att ställa upp, säger Stefan Gustafsson.

Han vill också poängtera att de nya pengarna inte är för det som varit, utan enbart för det som ska ske detta året.

— Om de känner att kommunen är med så är de beredda att gå vidare och satsa. Vi hoppas att festivalen blir en tradition, säger Stefan Gustafsson.

Annons

Han berättar att det var en del diskussioner kring beslutet och någon ville se bokslutet för 2016 först och få mer information.

— Men vi kom fram till att det är viktigt att ge besked så snart som möjligt, annars minskar chanserna för föreningen att göra det bra. Kommunstyrelsen tog ett enhälligt beslut, säger Stefan Gustafsson.

Helt nytt stuk

Hans Ireståhl berättar att man i dialogen med Sävsjö kommun gjort en hemställan om vad de tyckte var ett skäligt bidrag med tanke på festivalens storlek.

— Det är roligt med ett så fint bemötande av kommunstyrelsen, säger Hans Ireståhl om bidragsbeslutet.

I sin redovisning kunde han för festivalen, samt det integrationsprojekt som genomförts under hösten, visa på ett litet positivt resultat på 5000 kronor. Den sista december stängde de bokslutet och väntar nu på en revisionsrapport. Det finns fortfarande fakturor kvar från festivalen som inte betalats, men de kostnaderna har man tagit höjd för i resultatet.

— Det är några fakturor som vi inte är överens om med fordringsägarna. Vi har olika uppfattning om vad ersättningen ska vara och därför har de inte betalats, säger Hans Ireståhl.

Under veckan ska föreningens styrelse förhoppningsvis få till ett möte för att besluta om det blir en festival eller inte i sommar.

— Om det blir det så har vi planer på en festival i ett helt nytt stuk. Vi planerar också ett antal olika event under året.

LÄS MER: Julfirande öppnade för nytt Sävsjö Celebration

LÄS MER: Kommunbidrag blir citysatsning

LÄS MER: Plus minus noll för festival

LÄS MER: Tusentals gick på Celebration

LÄS MER: Sävsjö Celebration bjöd på musikfest