Sävsjö Celebration närmar sig med stormsteg. Arrangörerna jobbar in i det sista med allt som ska ordnas. Trots allt som ska göras, kunde man inte låta bli att peta in ytterligare ett nytt inslag i årets festival.

— Egentligen ska man väl inte komma med nya programpunkter såhär sent, säger Håkan Waxegård.

Annons

Han berättar om en av årets nyheter på festivalen: Steg för en bättre värld. Tanken föddes en dag i lunchrummet för ganska länge sedan, när flera av medarbetarna kom in på en hetsig diskussion om politiska frågor och samhällsproblem. Behållningen av diskussionen blev en vilja att förändra.

— Vi tänkte "ska vi inte göra ett statement för en bättre värld?"

Med det var idén till Steg för en bättre värld född.

Särskild konsert

I år börjar man i liten skala, med konserten Konsert för en bättre värld, som intar stora scenen under eftermiddagen. Där ska fler artister som redan bokats för spelningar bjuda på ytterligare framträdanden. Det blir en egen konsert i festivalen, där man mellan låtarna ska prata om det som Seg för en bättre värld handlar om: att alla kan vara med och skapa en bättre värld på något sätt, utan att vara en hjälte. Man ska lyfta fram många lokala förmågor och eldsjälar med anknytning till Sävsjö, för att uppmuntra både dem och andra till att göra vad de kan.

Waxegård förklarar att konserten utöver de bokade artisterna kommer bestå av tre huvudinslag. Gatans Kör med Magnus Hellner, kören Joyvoice från Nässjö och tre indiska sångerskor anknutna till organisationen Strisvara, som arbetar för att stärka kvinnliga musiker. Konferencier för konserten är Vetlandasonen Putte Nelsson.

Växa sig större

Långsiktigt är Steg för en bättre värld tänkt att växa till någonting större och bli ett koncept som slår rot på fler orter. Redan nu spekulerar i att ha försäljning och bjuda in kronprinsessan till nästa år. När Sävsjö Celebration intar Eksjöhovgårdsområdet den 19:e augusti i år börjar man dock i mindre skala, med Konsert för en bättre värld.