— Det är som att måla med nål och tråd, på vilket material som helst.

Så beskriver Siv Stenmalm hantverksformen fritt broderi. Siv är en av fem kvinnor från broderigruppen Blå Brodöser från Öland som, tillsammans med gruppen Fria Händer från Kalmar ställer ut sina verk på Brandts galleri.

Det är en härlig blandning av tavlor, skulpturer, yllebroderier och kuddar som just nu trängs inne på Brandts galleri. Det anmärkningsvärda är att verken inte är mer än ett par år gamla.

— Det är det som är så roligt med fritt broderi, att när man väl har börjat så vill man aldrig sluta. Jag kan sitta i flera timmar och bara brodera, berättar Siv Stenmalm och får medhåll från Ann Rydh och Agneta Thorsell.

— Det är så härligt att arbeta med textilier. Det finns liksom inga gränser, säger Agneta Thorsell och visar upp ett gäng tallrikar, helt gjorda i textil.

Traktorer och fåglar

Annons

De båda broderigrupperna brukar arbeta utifrån olika teman, därför är också motiven och stilarna som visas på Brandts så varierande.

— Det har blivit teman som fåglar, hamnmotiv och traktorer genom åren. Det är väldigt givande, berättar Ann Rydh.

Med åtta hantverkare som ställer ut i samma lokal är det alltid risk att utställningen blir plottrig och svår att ta till sig. Men inte här. Här är alla motiv placerade med omtanke, och flera har flyttats runt för att hitta rätt plats och rätt ljus.

Detaljrika verk

Nej, utställningen är inte plottrig, men detaljrikedomen i alla de stygn som har sytts in i tavlorna, på kuddarna och lapptäckena kräver att besökaren kan ta sig tid att titta närmare på varje verk. Eller åtminstone komma tillbaka en annan gång.

— Man kan stirra sig blind på en grej, och nästa gång man tittar så hittar man något helt nytt, berättar Siv Stenmalm medan hon går och spanar in de andra konsthantverkarnas alster.

Vernissage för utställningen hålls på lördag, den 1 april. Då kommer även flera av konstnärerna att vara på plats.