Midnattssolsrallyt är ett rally för bland annat klassiska rallybilar. Rallyt kommer i år att utgå från Vimmerby och köras mellan den 29 juni och 2 juli.

Den 1 juli kommer en specialsträcka att gå genom Eksjö kommun. Specialsträckan är i nuläget hemlig men förarna kommer att passera Stora torget i Eksjö där det kommer att byggas upp en servicedepå.

Bidrar med pengar

— Vi tycker det är fantastiskt bra. Det är ett stort event som lockar många besökare, säger Marcus Axelsson, tillväxt- och utvecklingschef på Eksjö kommun.

Annons

Tillväxt- och utvecklingsnämnden beslutade vid sitt möte under onsdagen att bidra med 100 000 kronor till evenemanget. Pengarna kommer att tas från sektorns befintliga ram.

— Det är positivt för besöksnäringen, säger Marcus Axelsson.

Tävlingen körs i två klasser Historic Rally och Regularity. Deltagarna i Regularity får köra med vanliga standardbilar eller rallybilar tillverkade före 1985. Klassen körs som ett precisionskörningsrally på sträckor där vanliga trafikregler gäller.

Tävling för rallybilar

Historic Rally är en tävling för rallybilar tillverkade före 1990 och körs i sex olika kategorier. Här gäller det att köra snabbast på de särskilda specialsträckorna.

Lars Jonsson är projektledare för rallyt.

— Jag fick uppdraget att flytta rallyt från Västerås där det körts de senaste åren. Jag har tittat på områden som är ändamålsenliga. Norra Småland är ett väldigt aktivt rallydistrikt och de småländska vägarna är populära rallyvägar, säger han.

Årets rally är 65 mil. Varje dagsetapp är på cirka 20 mil. Båda klasserna kör samma sträckor och varje kväll återgår förarna till Vimmerby.

SMK Eksjö och Eksjö kommun är med och arrangerar tävlingen.

— Det finns ett stort engagemang i Eksjö och en vilja att upplåta ytor och dirigera trafiken. Eksjö har varit fantastiskt behjälpliga, säger Lars Jonsson.

Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobil Klubben.

Arrangörerna räknar med att 165 deltagare kommer att köra i år.