”Alla på snö” heter Svenska skidförbundets projekt, vilka även förser IFK Sävsjö och Aleholm med utrustning och vägledning. På plats i Högagärdebacken fanns 14 ledare från Aleholmskolan som alla läser ”idrott och hälsa 2” som ett individuellt val på skolan.

Ledare utbildades

För drygt en vecka sedan fick de en utbildning av förbundet innan det var dags att ta hand om kommunens alla fjärdeklassare.

— Det handlade mycket om att hitta enklare ord att använda, helt enkelt att göra allt lite mer barnvänligt, förklarade Simon Fors, en av ledarna. Efter teorin fick vi åka till backen och testa rent praktiskt hur vi lär barnen tekniken bakom att åka skidor.

Annons

— Det är sjukt skoj, tillade ledaren Valid Ghayoomi som själv inte åkt så mycket skidor.

— Många av eleverna har aldrig åkt skidor och nu innan lunch är de i stora backen och åker.

En av nybörjarna var Shiren Sead, 10, från Vrigstad skola som vid tidningens besök självsäkert kom åkandes nedför den stora backen. Han var alldeles säker på att han skulle återkomma till skidbacken, även efter skoltid.

— I början var det svårt att ta tag i liften och komma upp i backen, förklarade Shiren. Jag ramlade två tre gånger i backen, men sen var det lätt att åka. Det gäller att vinkla skidorna inåt om man vill komma ner på ett bra sätt.

Alla fyror

På förmiddagen var det alla fyror från Stockaryd, Vrigstad och Rörvik som fick testa att åka i skidbacken. Framåt eftermiddagen var det Sävsjös fyrors tur, nämligen Vallsjöskolan och Hägneskolan.

— Det som är roligt är att de som aldrig sett eller varit på snön får komma igång, framhöll Hans Bränneson slutligen som är idrottslärare på Aleholmskolan.