Ellen Mattson – "Sommarleken"

Bonniers

Vackra Bohuslän, med salta bad från solvarma klipphällar och sommarlovslediga barn som leker i charmigt vildvuxna trädgårdar. Fruktträd, svampfynd och stora villor fulla av minnen. En välbekant idyll, men i Ellen Mattsons berättelse växer obehaget under ytan och barnens påhitt är inte ofarliga. "Sommarleken" retar alla mina sinnen.

Annons

Elena Ferrante – "Min fantastiska väninna"

Översättning: Johanna Hedenberg

Norstedts

Manlig vänskap är skildrad så många gånger, men jag har saknat böcker om kvinnlig vänskap. Elena Ferrantes romansvit skildrar så vackert de många aspekterna av vänskap, där lojalitet och hjälpsamhet kan vara lika självklara inslag som avundsjuka och konflikter. Den hårda vardagen i Neapel ger en fascinerande inramning till flickornas berättelse.

David Mohseni – "Eller sjunk i havet"

Novellix

I novellen "Eller sjunk i havet" berättar David Mohseni sakligt hur en flykt till Sverige kan gå till. Han var bara tio år gammal, när han lämnades ensam i Afghanistan och därefter tog han sig på egen hand över berg och hav för till slut nå Sverige. Det är drabbande att som läsare få följa med på denna livsfarliga resa och något inom mig förändras när jag lever mig in i hans öde. Flyktingsituationen i världen handlar om politik, men det är också en fråga om liv eller död.