Hon var bara tio år när hon första gången kom i kontakt med nyckelharpan. Torsås kulturskola lockade till sig unga elever och Emilia träffade läraren Helene Ingvarsdotter.

— Jag föll pladask för instrumentet och rusade hem till mamma och pappa för att berätta att jag ville börja spela, berättar hon.

— Nu, många år senare, är det mitt yrke och hela mitt liv. Helene är dessutom fortfarande en av mina bästa vänner. Det händer att vi spelar tillsammans.

Tar in nya toner

Det är hennes ådra för folkmusik, men också lusten att väva in influenser av pop, rock och kammarmusik som gett henne framgång. Hon var en gång nominerad till en amerikansk Grammis, har vunnit en norsk och varit nominerad för en svensk.

Som riksspeleman har hon vunnit VM i nyckelharpa och fått det Stora Nordiska kompositörspriset.

Det låter som hon har ett helt skåp fullt av priser när hon snabbt räknar upp utmärkelser genom åren.

— Och ändå är jag ganska ung.

Emilia Amper är 36 år och med sig har hon bandet som bär hennes namn; Bridget Marsden på fiol, Sofia Högstadius altfiol, Oona Tuominen på cello och Dan Svensson slagverk.

Annons

När hon inte turnerar med dem kan det istället vara en klassisk orkester som hon gästar som solist. Hon undervisar även på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

Mingla på världsmässa

Musikcaféserien i Småland gör hon bekantskap med för första gången denna onsdagskväll. Emilia Amper har Nässjö musikskolas båda stråkorkestrar Vivace och Filo som förband. Överraskande träffar hon också Mats Thiger, en lärare från hennes första folkmusikläger som ung flicka.

Nu leder han Nässjö musikskolas ensemble. Emilia strålar över återseendet innan hon drar igång med nyckelharpan.

Kärlek och slängpolska

Slängpolskor och några småländska folkvisor vävs in i programmet. Alla med hennes eget arrangemang, så klart.

Det är ett femtiotal personer som har kommit för att höra henne sjunga kärleksballad och flera låtar från förra årets skivsläpp.

Turnén avslutas senare denna månad i Gislaved och därefter åker Emilia till Womex-mässan i Polen, världens största folk- och världsmusikmässa.

— Där är det verkligen business. Jag kommer ha massor av möten med producenter, bokare och managers från olika länder för att diskutera framtida projekt, förklarar hon.

— Vi som är där minglar med hela branschen och träffar andra artister. Jättekul!

Emilia Amper har gjort tv-framträdanden. År 2015 medverkade hon i Sveriges televisions luciamorgon och samma år var hon också med på Skansens nationaldagsfirande som sändes i tv.