Manuel Knight beskriver sig själv som den unge pojken som växte upp i Perry Homes, ett ghetto i amerikanska Atlanta, Georgia. Det var ett fattigt liv där man kämpade för att överleva. Han lovade sig själv att inte bli kvar i ghettot när han en dag såg sin mamma gråta för att hon inte hade råd att köpa julklappar till barnen.

Han tog värvning i den amerikanska armén. På vilket sätt och hur ifrågasätts nu av journalisten Oskar Sonn Lindell som menar att Manuel Knights framgångssaga som föreläsare och organisationskonsult bygger på lögner. Han deltog aldrig i krigen i Grenada och Panama som elitsoldat i Special Forces. Inte heller vid befriandet av Kuwait där han felaktigt påstår att han belönats med tapperhetsmedalj.

Men hans personliga story gör honom flitigt anlitad som föreläsare hos kommuner och stora företag. Så sent som 2013 var han i Nässjö och skulle inspirera kommunanställda till lagarbete och gemenskap under två dagar.

I magasinet Filter kan man läsa hur en blogg Groundhogs länge drivit kampanj för att avslöja honom och även aktivt försökt att få nyhetsmedia att granska honom. Men ingen verkar intresserad enligt journalisten för magasinet Filter.

Annons

Han bestämmer sig för att konfrontera Manuel Knight med många av de uppgifter som kommer fram och enligt reportaget tar Manuel Knight tillbaka mycket av vad han har berättat om sin personliga bakgrund.

I reportaget intervjuas även Viktor Dahl, personalutvecklare för Nässjö kommun, som beklagar om Manuel Knights uppgifter om sig själv är en bluff. Men det var inte som psykolog och elitsoldat han engagerades av kommunen klargör Dahl. Det var hans goda förmåga att inspirera en större skara människor att vilja arbeta mot samma mål som gjorde att valet föll på honom förklarar han.

Och det är just den attityden som Oskar Sonn Lindell reagerar starkt på, att ingen tycks bry sig om Knights historia är sann.

”Manuel Knights säljbarhet som föreläsare är viktigare än att han ljugit för att ta sig dit.” skriver han och konstaterar att förmedlingar som erbjuder hans föreläsningar nöjer sig med att ändra presentationen av honom när tveksamheter om hans bakgrund kommer fram.

Manuel Knight har under åren medverkat i det populära radioprogrammet Sommarpratarna och i Morgonpasset för P3. Han har intervjuats av journalisten Stina Dabrowski i programmet Stina! En rad svenska företag räknas också upp som hans uppdragsgivare genom åren.

Tidningen Filter skriver att Manuel Knight omsätter cirka tio miljoner kronor om året på sina föreläsningar.