Han har spanat på fåglar sedan han var sju-åtta år gammal och målat dem bra länge också. Sedan runt 20 år tillbaka bor han på Öland och livet kretsar väldigt mycket kring just fåglar.

Relaterat: Marias tyger ger färg till Sävsjö

– Jag är fågelskådare och vet lite om dem. Det började väl på allvar när jag gick på högstadiet och gick med i fältbiologiska, säger Peter Nilsson medan ha hänger upp den utställning som ska visas på galleriet kommande månad.

Vad är det som du gillar med fåglar?

– Jag tycker bara att de är häftiga, deras färg och form. Det är dem jag lever på sedan jag flyttade till Öland för 20 år sedan.

Relaterat: Nässjökonstnären ställer ut i Sävsjö

Peter Nilsson har precis färdigställt bildmaterialet till en permanent fågelskyltning på Gotland som ska komma upp under året. Han har tidigare gjort liknande uppdrag på Öland till Länsstyrelsen i Kalmar. Dessutom har hans fågelbilder varit på omslag till böcker och Naturbokhandelns kataloger.

Peter Nilsson tycker om att jobba med ljuset och känslan i sina bilder. De tavlor han ställer ut i Sävsjö har han till största del tillverkat under det senaste året.

– Jag tycker om att jobba med ljus och stämning i bilderna. Det är så mycket mer än att bara måla av en fågel. Bland bilderna i utställningen har jag varit runt lite och fått med fåglar från i första hand Öland och Småland. Oftast fotar jag av fåglarna först men det händer att jag även är ute och skissar ibland, säger Peter Nilsson.

Relaterat: Tre gånger så mycket konst på galleriet

Han har inte träffat Bernt Törner förut, men tycker att det ska bli kul att dela utställningen med honom.

Annons

– Det brukar passa bra med tavlor och skulpturer, säger han.

Peter Nilsson har ställt ut två gånger tidigare i Sävsjö, senast för ungefär fem år sedan, och säger att det kändes bra att komma tillbaka.

Relaterat: Anne inspireras av människor

– Det är inte så långt från Öland hit och Sävsjö har varit bra förut. Jag hoppas att det kan komma en del folk och bli lite försäljningar också, säger han och skrattar.

Efter Sävsjö fortsätter han ställa ut i först Vadstena och på Öland innan han återvänder till länet med en utställning på Visingsö i juni.