Han har inte varit yrkesfiskare i sjön Sommen särskilt länge. Men Anders Paulsson har redan upplevt något som de flesta av hans kollegor slipper göra.

Under påskhelgen följde en gammal och rostig granat med i fångsten.

— Det tog en liten stund innan jag förstod vad det var för något men av formen, utseendet och vikten att döma konstaterade jag att det var en granat, säger Anders Paulsson som är bosatt i Boxholm.

Han gjorde en egen bedömning att granaten torde vara ofarlig och placerade den i båten.

Ingen har erfarenhet

— Hade föremålet inte varit ihåligt och rostigt hade jag låtit det vara. Tankarna slog mig ganska snabbt att jag nog borde kontakta polisen, säger Anders Paulsson.

Annons

Han berättar att han aldrig varit med om något liknande. Inte heller de fiskare Anders Paulsson har pratat med i efterhand.

Därför visste han inte heller hur han skulle agera i situationen.

— I havet har man hört att det kan förekomma liknande föremål men inte i insjöar. Det är inte roligt att få sådana här föremål i nätet.

Tills vidare förvarar Anders Paulsson granaten hemma, innan polisen kommer och hämtar den för undersökning.

Kommer fortsätta fiska

— De sa att de inte kan avfärda granaten helt och hållet men att den bedöms som ofarlig, varför den inte prioriteras.

Det är inte klart hur granaten har hamnat i sjön Sommen, eller vad det är för typ av granat.

— Min önskan är att känna till historien bakom den, att polisen kollar upp det. Det vore också skönt att veta att det inte finns fler sådana föremål i sjön, säger Anders Paulsson.

Som yrkesfiskare utanför Stebbarp vid Torpön kommer Anders Paulsson att fortsätta ge sig ut på sjön. Men han kommer att undvika området där granaten hittades till dess att det eventuellt undersöks av dykare.