Johan Gustafsson kidnappades i Timbuktu i Mali den 25 november 2011.

Idag onsdag har det gått 2 000 dagar eller 5,5 år sedan han blev tillfångatagen av al-Qaida-gruppen Aqim i Mali. Han är fången hos dem tillsammans med sydafrikanen Stephen McGowan.

I slutet av förra året försökte den sydafrikanska hjälporganisationen Gift of the Givers (GOTG) att vinna förtroende hos lokalbefolkningen i Mali för att hitta en väg till frigivning. Men försöken har misslyckats.

"Vi har nått en återvändsgränd. Kidnapparna viker sig inte om lösesumman. De religiösa ledarna har misslyckats med att övertala kidnapparna om en villkorslös frigivning. Det pågår strider i området och dialogen har minskat", skriver Imtiaz Sooliman på GOTS på webben.

Annons

På GOTS hemsida skriver han om Mali-fallet och sätter sitt hopp till emiren av Qatar sin tidigare har lyckats ingripa, förhandla och lösa liknande kidnappningsfall.

”Vi ber emiren av Qatar att ge audiens till familjerna och ta ställning till om han kan hjälpa dem”, uppmanar organisationen på sin webb.

23 juni 2015 började organisationen GOTG sina förhandlingsförsök på uppdrag av familjerna. Organisationen har tidigare fått en sydafrikansk kidnappad kvinna fri i Jemen.

I mars 2016 ställde kidnapparna krav på lösesumma. Ett krav som tillbakavisades.

”Allt vi åstadkom var att minska lösesumman från 20 till 8,5 miljoner euro, en summa som ingen av familjerna kan betala. Varken Sveriges eller Sydafrikas regering förhandlar med terrorister eller betalar lösesummor”, konstaterar GOTS på sin webbsida.

Svenska utrikesdepartementet vill inte kommentera fallet.