— Jag tycker självklart det är utmärkt att kommunens politiker värnar om kommunens ekonomi, säger han.

— Men nog har vi väl råd att satsa – högt räknat – 60 000 kronor per år på denna medborgargrupp som ju inte har en chans att tala för sig.

Han syftar på de yngre barnen, dem Lions i första hand tänkte på när de samlade in pengar till konstisbanan i Stadsparken och skänkte till kommunen.

Kan lätt hämtas

— Som mångårig revisor i kommunen vet jag att det utan tvekan finns andra områden där dessa pengar lätt kan hämtas hem.

— Själv har jag till exempel med förvåning noterat att Nässjö har tjänster till tre heltidskommunalråd medan våra omkringliggande kommuner har mindre eller betydligt mindre antal. Tranås har 2, Aneby 1,4, Sävsjö 1, Värnamo 2,8, Vetlanda 1,8 och Eksjö 2,4, berättar han.

— Beaktar man då att våra tre heltidskommunalråd, fördelade på sex personer, kostar kommunen 2,9 miljoner kronor per år inklusive sociala avgifter och pensionskostnader, så skulle man enkelt kunna spara in dessa pengar.

Belastar inte

Bert Johansson påpekar bestämt att han inte riktar någon anmärkning mot de personer som innehar tjänsterna.

— Jag vill bara peka på den i mitt tycke lilla kostnad som isbanan innebär i förhållande till vad det betyder för våra barn i åldern tre till åtta år. Det innebär inte någon som helst belastning för kommunens totala budget på 1,675 miljarder per år, säger han.

Bert Johansson, som här agerar själv och inte vill att hans ord ska läggas i munnen på hela Lions Club, framhåller en sak till:

Det finns ingen överenskommelse mellan Lions och kommunen – den här gången heller.

Annons

Förra gången hävdades från kommunhåll att man tagit i hand med Lions – men något handslag som gällde att lägga ner konstisbanan har aldrig tagits, har Lionsföreträdare samstämmigt sagt.

— Underlaget för beslutet var alltså felaktigt, hävdar Bert Johansson.

Nu, då?

— I svaret från kommunalrådet Magnusson och vid den efterföljande diskussionen på interpellationen från Laila Norss, i fullmäktige 28 januari i år, påstods det att man kommit överens med Lions om att Lions skulle komma in med förslag på åtgärder som skulle betyda kostnadsreduceringar.

— Någon sådan överenskommelse finns inte. Hur skulle vi, som inte har detaljerade uppgifter, kunna komma med sådana förslag? Dessutom är det ju kommunen som äger banan, säger Bert Johansson.

Det är inte nog

— Kommunalrådssvaret var att den, i mitt tycke dyra, isbanan ”Stinsen Arena” erbjuder så många tider för allmänhetens åkning att det skulle vara nog för småttingarna. Så är inte fallet, menar Bert Johansson.

Han kollade med Medborgarkontoret öppettiderna för veckorna 5 och 6. Allmänheten fick åka noll timmar på måndag, tisdag 13.30–15.40, onsdag 13.30–15.40 samt 16.30–17.40, torsdag inget, fredag inget, lördag 16.00–17.30 och söndag 08.00–10.30.

— Ska dessutom föräldrar, enligt svaret från kommunalrådet, ta sig med buss från stans olika delar så lär det bli avsevärda timmar som måste reserveras för denna aktivitet. Vilka föräldrar har denna tid? Och hur ska småttingarna motiveras för så mycket dötid, undrar Bert Johansson.

Dessutom delas isbanan då med all övrig allmänhet, menar han. Klubbor och puckar är sånt man ska slippa på isbanan i Stadsparken, gjord för lättillgänglig spontanåkning.

Det är nonsens

Bert Johansson vänder sig också mot argumentet att ”den svarta lådan”, som han påpekar är grön (där aggregaten finns), skulle vara en riskfaktor för att någon kan gömma sig bakom.

— Nonsens! Ingen har hörts säga att scenbyggnaden i parken, betydligt större, ska rivas för att någon kan gömma sig där.

Håller ens det kommunala beslutet om det granskas juridiskt, undrar före detta kommunrevisorn.

Då följer mera

Han visar protokollen där besluten gällde att godkänna idéprogrammet.

— Men om den formulering som gjorts rent juridiskt innebär att kylaggregaten nu kan rivas är i mitt tycke ytterst tveksamt.

— I så fall har det också beslutats att en solstolsgräsmatta ska skapas, en offentlig toalett inrymmas i Parkhyddan och en eventuell restaurang skapas i anslutning till Carl Petersons plats. När kommer detta i så fall att ske, undrar han.

Om isbanan nu trots allt inte återuppstår, då?

— Då vill jag säga förlåt alla barn som vill lära er åka skridskor, och be er föräldrar tusen gånger om ursäkt för att jag trots innerliga försök inte har kunnat stoppa detta, säger Bert Johansson.