Randholm somnade in lugnt och stilla under torsdagen efter en tid, då krafterna avtagit mer och mer.

Gunnar föddes 1922 och växte upp i en företagarfamilj, fostrad i en sträng arbetsmoral.

Efter skolgångsattes han i elektrikerlära i familjeföretaget. Förmännen på Eldon-Verken hade bestämda instruktioner av pappa Josef Randholm att inte särbehandla pojken.

Efter realexamen 1939 blev det studier vid Statens Elektrotekniska fackskola. 1944 avlade han examen som gymnasieingenjör.

Den 1 oktober 1945 anställdes han i det företag han skulle tjäna i 55 år - Eldon AB.

Internationell koncern

Som VD, koncernchef och styrelseordförande i Eldon skulle Gunnar Randholm bygga upp och utveckla Nässjöföretaget till en internationell industrikoncern med verksamhet i många länder.

Det var en expansiv tid i slutet av 80-talet när nya fabriker invigdes på löpande band.

Som reporter i Nässjö hade jag förmånen att för tidningens räkning på plats följa invigningen av ny fabrik i såväl Rotherham, England, som i Bryssel, Belgien.

Gunnar var alltid mån om att Smålands Dagblad skulle få chansen att rapportera om vad som hände Eldon i Nässjö eller i världen.

Alltid Smålands Dagblad

Annons

Han hade ett genuint intresse för dagstidningar och började ofta dagen med att läsa i timmar när tiden medgav. Det var framför allt två tidningar han inte ville missa: Smålands Dagblad och som god tvåa Svenska Dagbladet.

— Jag förstår inte hur ni hinner skriva allt till varje tidning, sade ofta Randholm, som hyste ett stort samhällsintresse och ville följa vad som hände såväl lokalt som ute i världen.

Han drog sig inte för att torgföra sina åsikter och de som kände Randholm vet att det krävdes kurage för att säga emot.

Det fick inte minst många direktörer på Eldon erfara. Samtidigt gillade han motstånd och kunde ändra åsikt om argumenten var bra.

Runda på verkstadsgolvet

Från personalen på verkstadsgolvet sades ofta uppskattande ord om Randholm.

"Hård men rättvis" var ett begrepp som användes för att beskriva Randholm, som var känd för att ofta ta en runda på verkstadsgolvet för en pratstund med anställda.

"Heder åt dem som vågar skita ned sig lite för resultatets skull och bakläxa åt dem som inte har klart för sig att arbete består av många komponenter" skrev Randholm i jubileumsboken 1997.

Populärt bland anställda var också när Gunnar Randholm bjöd in till årlig supé i huvudkontorets festvåning för de som jobbat på Eldon i 10, 15, 20 år eller mer. De fick då motta en aktiepost som tack för trogen tjänst.

Sålde Eldon 1999

År 1999, när Randholm var 77 år, sålde ägarfamiljen hela företaget Eldon AB.

Därmed var eran Randholm i Eldon AB över.

Gunnar Randholm fick mer tid över till att läsa sina tidningar och vistas i sommarhuset.

Han var också hängivet idrottsintresserad och följde ofta på plats såväl Nässjö IF i bandy som Sävsjös duktiga handbollsdamer. På Tv såg han gärna stormatcherna i fotboll, helst favoritlaget Barcelona.

Helt säker på att få uppleva sin 90-årsdag var han inte, Gunnar Randholm. Därför ställde han till med något så ovanligt som 87,5-årskalas på Eksjö stadshotell.

Men det hann även bli ett 90-årskalas på stadshotellet under närvaro av landshövdingar, företagsledare, släkt och många vänner. Favoritvisan "Jag är fattig bonddräng" framfördes på scen.

Nu har Randholm klivit av scenen, i oktober skulle han ha fyllt 95.