Sävsjö ishall har flera brister, varav några är mer akuta än andra. Redan i början av april kunde man konstatera att HA74:s hall inte klarar kraven för spel i hockeyettan.

Faktum är att ishallen i nuläget inte är godkänd för spel i hockeytvåan heller, utan Hockeyalliansen har spelat på dispens under säsongen. Men när laget nu har klättrat upp till hockeyettan krävs det att problemen åtgärdas.

Den 24 april var Svenska hockeyförbundet på plats för att inspektera hallen, och kom då med beskedet att listan på brister måste vara åtgärdade senast den 1 september för att hallen ska kunna godkännas som B-hall, och som matcharena för spel i division ett.

Annons

Detta tar Kultur- och fritidsnämnden i kommunen på stort allvar och föreslår nu att kommunfullmäktige ska utöka nämndens investeringsbudget för 2017 med 550 000 kronor.

Flera åtgärdspunkter

Pengarna ska användas för att, förslagsvis, riva befintligt utvisningsbås och sekretariat och ersätta dem med bås som uppfyller skyddskraven gällande höjs och låsbara dörrar. Man behöver också montera en gallergrind för att spärra av mellan publikområde och spelarbås.

För att vara godkänd för matcher i hockeyettan måste ishallen ha en kapacitet för minst 1 000 åskådare. I dag har Sävsjö ishall bara tillstånd för 900 personer, och 70 000 kronor behöver läggas på utrymningsåtgärder innan man får ett nytt tillstånd.

För att öka säkerheten kräver Svenska hockeyförbundet också att det ska finnas separat in- och utgång för bortalagets supportrar. För att det ska vara möjligt behöver man grusa upp och montera belysning på en sträcka längs hallens ena långsida, vilket beräknas kosta 30 000 kronor.

Ventilationshaveri

Den största kostnaden kommer dock att behöva läggas på ventilationen i omklädningsrummen. Enligt förvaltningschef Ola Bengtssons skrivelse till kultur- och fritidsnämnden har ventilationen ”havererat och en mer omfattande åtgärd behöver genomföras under 2018”.

För att uppnå acceptabel funktion innan den 1 september i år behöver man göra en tillfällig renovering, något som beräknas hamna på 150 000 kronor.