Det är med spänd förväntan som en dröm håller på att besannas. Det sker vid landsvägen mellan Solberga och Flisby i den lilla byn Mjölarp.

Här är Hanna uppväxt i en miljö där Svartåns vatten brusar högt under den gamla kvarnen och fortsätter förbi sågen. Lite längre bort, Strandbergs smedja, också det ett minne från svunna tider.

I den lantliga idyllen har en sliten ladugård gjorts om till butik, fasadens röda falufärg ersatts med svart och vitt. Ett projekt som tagit tid, men nu är floristen redo att möta kunderna.

Emalj från Istanbul

I ladugårdens herrum, där tjurarna brukade stå och stångas, är det nu omgjort till en inbjudande lokal för folk som tycker om blommor och heminredning.

Tidigare i år besökte Hanna Björklund franska Paris och stora inredningsmässan Maison & Objet. Därifrån har hon beställt varor som man kanske annars inte hittar så ofta i Sverige.

Annons

— Jag har tagit hem broderade kuddar från Indien, emaljprodukter från Istanbul och ett sortiment av krukor, vaser och glas, berättar hon.

Hanna Björklund tycker om naturmaterial, gärna i dämpade och mättade toner. Det märks i valet av produkter.

Under varumärket by björklund gör hon också egna saker bland annat illustrationer och växtstöd av armeringsjärn.

Blommor i mängd

Hanna är utbildad blomsterdekoratör vid Ingvar Strandh blomsterskola i Skåne. Efter skolan anställdes hon hos Gretas blommor i Vetlanda, där hon jobbade i nästan tio år. Men under föräldraledigheten med dottern Iris, mognade idén om att starta eget.

Hanna Björklund kommer att erbjuda ett sortiment av snittblommor och växter för både inne och utomhusbruk.

— Jag tar emot beställningar för begravningsbinderier och är redan bokad för blomarrangemang vid flera bröllop, berättar hon.

Hon hoppas att butiken blir ett utflyktsmål som inspirerar.

— För den som vill lära sig lite mer om blomsterbindning tänker jag hålla kvällskurser, säger hon.

Butiken kommer att vara öppen torsdagar till och med söndagar.

I september reser hon till Göteborg. Då är det SM-kval i blomsterbinderi och Hanna Björklund hoppas ta en plats för SM nästa år.