Det är sent inkomna förtidsröster och utlandsröster för söndagens val som räknas i onsdagsräkningen. Dessa läggs sedan till på resultatet från valnattens rösträkning till det totala valresultatet.

Relaterat: Valresultat i Sävsjös kommunval

Sammanlagt inkom 111 nya röster till de tre valen. Till riksdagsvalet tillkom 93 nya röster, som adderas till de redan räknade 6989. Till både landsting och kommunfullmäktige tillkom 80 nya röster, vilket adderas på de 7146 respektive 7179 redan räknade rösterna.

Valet till kommunfullmäktige påverkas inte av de nytillkomna rösterna. Kristdemokraterna är fortfarande största parti med tolv mandat, Socialdemokraterna behåller sina nio, Moderaterna sina sju, Sverigedemokraterna sina sex, Centern sina fyra och Vänstern sitt enda. Om de andra valen påverkas beror på hur man röstat i övriga delar av landet och länet, vilket visar sig slutligt under torsdagen.

Relaterat: Resultat i Sävsjös skolval

– Allt har gått bra och det har inte varit några konstigheter, säger Bengt Persson, ordförande i valnämnden om onsdagens räkning.

Socialdemokraterna var populärast till både kommunfullmäktige och landsting med 23 respektive 24 av av de 80 nytillkomna rösterna. SD var störst i riksdagsvalet med 20 av de 93 rösterna, tätt följda av Moderaterna som fick 17 nya, Socialdemokraterna som fick 16 nya, Kristdemokraterna som fick 15 nya och Centern som fick 14 nya röster.

– Största skillnaden i år mot tidigare är att det har varit dubbelt så många onsdagsröster att räkna, säger valsamordnaren Jan Brandin.

Annons

Relaterat: SD största parti i riksdagsvalet

Under onsdagen tog länsstyrelsen emot de nya rösterna och ska kontrollera att räkningen stämmer. Därefter börjar man räkna personrösterna i de tre valen, men det väntas inte bli klart denna vecka.

Val