Satsningen ska få seniorer att förbättra både sin fysiska och sociala förmåga. Projektet har tidigare anordnats på orter i Jönköpings län så som Vetlanda, Vaggeryd, Aneby, Eksjö och Gnosjö med ett positivt resultat. Nu har turen kommit till Nässjö kommun.

Smålandsidrotten, Nässjö kommun och Region Jönköpings län samverkar. Tanken är att kommunen efter projektets slut ska fortsätta att bedriva verksamhet för seniorer med stöd från uppstartarna.

Aldrig för sent

Under 12 veckors tid kommer 65 plussare få lyssna till föreläsningar samt testa på en rad olika fysiska aktiviteter. Bland annat står bowling, bordtennis och skidskytte på schemat.

Tanken är att alla ska kunna delta, enda kravet är att man ska kunna ta sig till och från aktiviteten.

— Det är aldrig för sent att börja, påpekar Anna Sundling från Socialförvaltningen i Nässjö. På andra orter har deltagarna varit allt mellan 65 och 83 år gamla.

Annons

Att våga ta sig till satsningen kan för vissa vara ett hinder som finns att förebygga.

Somliga kanske inte känner någon i gruppen eller tänker att "nej, det är inget för mig". Lena Hedin från Region Jönköpings län menar att det sociala byggs upp under veckorna.

— Det är lite festligt för i början så spanar alla in varandra men i slutet är det alltid kackel. Vi brukar avsluta aktiviteterna med fika, för det är en del av det sociala kitet, berättar hon.

Spännande föreläsningar

Som nämnt tidigare kommer aktiviteterna värvas med föredrag. Seniorerna kommer få lyssna när föreläsarna pratar om kost, motivation till motion, fallprevention, det normala åldrandet och hjärt- och lungräddning.

En butiksvandring kommer också äga rum, då deltagarna får information om livsmedel och hur man läser en innehållsförteckning.

Våffelätning på Träffpunkten kommer också hinnas med.

— Det blir lite onyttigt mitt i det sunda, säger Anna Sundling.

Begränsat antal platser

Nu på torsdag hålls en inspirationsträff för intresserade på Pigalle. I nuläget är 30 stycken anmälda till träffen. Det finns bara plats för 25 stycken seniorer på aktiviteterna men alla som går på första träffen brukar inte vilja delta i satsningen.

Om det skulle vara fler än 25 intresserade så blir det lottning alternativt en gallring av de anmälda. Då kollar man på varje individs behov av satsningen utifrån den hälsoenkät som fyllts i.