Kommunens många stickcaféer vittnar om att stickningsintresset är stort i Sävsjö. Så stort att man nu alltså gör en repris på den stickdag på biblioteket som arrangerades förra året, vilken visade sig vara väldigt uppskattad.

– Det finns sju stycken stickcaféer i kommunen. Det var väldigt stort på 80-talet men har kommit tillbaka igen senaste åren. Nu finns det grupper på facebook där man bara pratar stickning och det märktes förra året då vi hade stickdag. Det kom väldigt mycket folk och var en oerhört positiv respons, säger Birgitta Andersson på Medborgarskolan som ligger bakom arrangemanget.

Relaterat: Dags att rocka sockor och hylla olikheter

Birgitta Andersson säger att det har funnits ett önskemål om att ordna en ny stickdag och därför återkommer alltså arrangemanget. Tanken är att alla intresserade av stickning bara ska kunna komma till biblioteket och sticka med varandra eller prata stickning. Sedan blir det också en utställning av Stuvbiten på plats.

– Alla som är intresserade ska bara kunna slå sig ner och sticka eller om man är osäker, fråga om tips och råd. Det är öppet för alla och biblioteket kommer att ta fram de böcker man har om stickning. Förhoppningsvis får de sju stickgrupperna i kommunen lite tillskott efteråt, säger Birgitta Andersson.

Finns det material att låna för de som vill prova på och inte har material?

Annons

– Tyvärr har vi inget att låna ut men Huskvarnabutiken Virkostickmaja kommer finnas på plats så det går att köpa garn och nålar på plats.

Relaterat: Medborgarskolan påbörjar historiskt projekt

Stocktober, som oktober ibland kallas i stickningskretsar, till ära kommer man också att hänga upp mängder av stickade sockor i bibliotekets fönster. Och det är just sockor som i huvudsak är lördagens tema. Barbro Eckerbom, som är med i en av kommunens stickgrupper, säger att stickning i huvudsak är någonting avkopplande man gör för själen.

– När handen arbetar vilar själen, brukar man säga. Stickcaféet är också något socialt man gör där man träffas och stickar. Det är ett hantverk som alla kan prova på, säger hon.