Pauline Wågström gick i grundskolan i Nässjö. På mellanstadiet hade hon många vänner och det gick ganska bra i skolan, men hon anade ändå att det var någonting som inte riktigt stämde.

Hennes mamma ville att skolan skulle göra en utredning men de menade att det inte var något fel på Pauline och skyllde istället de problemen som ändå fanns på hennes hemförhållande.

Fick diagnos

Men tillslut gjordes en utredning som visade att hon hade Aspergers syndrom, som är en form av autism. Senare fick hon också veta att hon lider av selektiv mutism och social fobi. Selektiv mutism innebär att man kan prata i vissa sammanhang men inte i vissa, fast man vill.

På högstadiet blev det värre, då hade hon inga vänner och kände sig ensam och utanför.

I dag är hon 25 år och mår mycket bättre och har nyligen släppt en ny bok.

"Lättare att skriva"

Skrivandet är en stor del av Pauline Wågströms liv och det har det alltid varit.

Annons

— Jag började skriva redan när jag var åtta och göra egna böcker. Det är lättare att utrycka sig genom att skriva än att prata, säger hon.

Hennes första bok skrev hon då kände att hon saknade en bok som handlade om hennes funktionshinder. Den fick namnet ”Om ett missfoster: att leva med selektiv mutism, autism och social fobi”. Boken är en självbiografi.

— Det är många föräldrar med barn som har funktionshinder som har tackat mig för att boken finns, berättar hon.

Nyligen gav hon ut sin första ungdomsbok, "Udda och utsatt". Boken handlar om bröderna Aaron och Jimmy som bor ensamma med sin alkoholiserade och oberäkneliga pappa.

— Jag ville inte bara skriva om mig själv, det var jobbigt att gå igenom alla minnen till min självbiografi, säger hon.

Idén till den nya boken kom hon på redan för tio år sedan, men det är först nu hon orkat skriva ner idén på papper.

Böckerna ger hon ut på egen hand, utan något förlag. Hon tycker att det är skönt samtidigt som det är tufft att göra reklam för boken på egen hand.

Spelar teater

Förutom att skriva spelar hon teater i Jönköping. Hon går också på provspelningar för filmer.

— Jag är faktiskt med i några filmer, bland annat som statist. Jag går på ofta på provspelningar, lite för att utmana mig själv, säger hon.