ISHOCKEY På nyårsdagen spelar Eksjökillen Niklas Hjalmarsson karriärens andra utomhusmatch i NHL när hans Chicago Blackhawks möter Washington Capitals.

I vanlig ordning producerar och sänder företaget HBO den traditionsenliga tv-serien ”Road to winter classic” där de tar tittarna med in i NHL:s omklädningsrum och följer hockeystjärnornas väg fram till den där speciella matchen.

– Det är lite speciellt att ha ett kamerateam runt sig hela tiden, men nu har man vant sig och tänker inte så mycket på det, säger Niklas Hjalmarsson och fortsätter:

– Men det är klart det kan vara lite irriterande med kameror överallt och någon ljudkille som är i vägen här och var. Men det är väldigt sköna killar som producerar serien, så det är oftast inga problem alls.

Julbord

I serien får man se coacher som berömmer och skäller på spelarna och få saker är censurerade.

Får tittarna se allt?

– Haha, nej ni får inte se allt. Jag kan avslöja att det allra roligaste är det ni går miste om. Det handlar väl egentligen om det som inte kan visas i tv, det som inte är riktigt rumsrent.

Serien sänds i flera avsnitt och det sista lanseras, både i Sverige och i Nordamerika, timmarna innan matchen på nyår.

Får vi se något inslag med dig?

– De var med och filmade när vi svenskar i laget hade julbord. Då fick jag förklara lite vad som var vad där på bordet. Annars försöker jag hålla mig i bakgrunden.

Morgontrött

Utomhusmatcherna lockar både mycket publik och tittare runt om i världen. Det och just att matchen spelas på uterink gör matcherna speciella.

– Det här blir min andra utomhusmatch och det är faktiskt riktigt häftigt att få spela dem. Förra gången var det kraftigt snöfall. Nu har jag hört att det kanske ska regna och det kanske tar bort lite av det häftiga med det.

Hur hanterar man de förhållandena?

– Man får ta ner allt en nivå och spela väldigt enkelt. Men för mig finns det ett större problem än att förhållandena kan vara dåliga. Det är att matchen spelas redan vid klockan ett lokal tid och det brukar inte vara någon höjdare för mig. Allt efter två och framåt är helt okej, men är det tidigare än så brukar det vara lite sömnigt i första perioden.

Så det blir en tidig nyårsafton för dig?

– Haha, ja fast man lär väl vakna till under natten av alla fyrverkerier som smäller där i Washington, så vi får se hur det går.

Underskattad

I vanlig ordning tillhör Chicago Blackhawks ett av ligans bästa lag och Hjalmarsson har förhoppningar om en lång säsong.

– Det finns ett gäng lag som är riktigt bra och det viktigaste är att vi tar oss till slutspel, vilket är långt ifrån klart även om vi borde klara det. Men redan i första rundan vet vi att det är stentufft och där kan vad som helst hända.

Hur tycker du att det gått för egen del?

– Jo, jag har haft en bra säsong faktiskt och det har stämt bra för mig. Jag brukar säga så här; om coachen inte kommer och pratar så mycket med dig så brukar det vara ett tecken på att det funkar bra. Och det var ett tag sedan jag hade några viktiga samtal med ”Q” (Joel Quenneville, coach i laget).

CSN Chicago utsåg nyligen dig till den mest underskattade Chicagospelaren, vad tänker man om sådant?

– Det är väldigt kul att höra och läsa. Jag är inte spelaren som drar de stora rubrikerna men det är verkligen kul att se att man åtminstone gör något bra.

NHL