Eva-Lena Andersson har jobbat som samhällsvägledare samt biblioteksansvarig i Bodafors i tio år, och innan dess i på biblioteket i Vrigstad.

— Bibliotekarieyrket är jag van vid, men att få ha en ledarroll är något helt nytt för mig, säger Eva-Lena Andersson som började sin tjänst som biblioteksföreståndare på Sävsjö stadsbibliotek för ett par veckor sedan.

Som ny biblioteksföreståndare vill Eva-Lena slå ett slag för barn och ungas läsande.

Annons

— Läsandet har gått ner, och det tror jag till stor del beror på att det är så mycket annat som slåss om barnens tid. Det är fotboll, ridskola, dataspel och tv-program, och då hinner man kanske inte med att läsa, säger Eva-Lena.

Hur ska man göra för att öka lässuget hos barn?

— Biblioteket arbetar redan i dag med att främja läsning, men vi behöver göra fler insatser för att få barnen att läsa mer. Jag tror att man bland annat måste vända sig till föräldrarna, och få dem att engagerar sig i läsandet redan när barnen är små.

Eva-Lena har själv tre barn, och det är just sagoläsningen hon saknar mest från när de var små.

— Det är så otroligt mysigt, säger hon.

Själv läser Eva-Lena gärna litteratur som kan lära henne något nytt, och berättelser vars innehåll hon kan känna igen sig i.

— Just nu läser jag tredje delen i Elena Ferrantes romansvit om två flickors uppväxt i Neapel, ”Den som stannar, den som går”. Det är fantastiska böcker där skillnader mellan klass och kön synliggörs. Oftast tycker jag att det litterära språket är viktigare än handlingen, men här är det verkligen handlingen jag har fastnat för, säger hon.

Vad har du för framtidsvision för biblioteket?

— Vi har ju ett ganska litet bibliotek och jag tycker att det är viktigt att vi knyter an till det lokala som finns här i kommunen. Vi sa ha ett gott samarbete med andra lokala aktörer. Biblioteket ska vara en mötesplats för medborgarna, säger Eva-Lena Andersson.