Att hon har blivit som en dotter för familjen Löf i Malmbäck är inte vad det handlar om, menar Kristina:

— Det är hennes liv det gäller. Hon kommer inte levande från flygplatsen i Burundi, säger Kristina.

Advokat Mikael Svegfors, Aneby, som varit 18-åringens ombud under hela processen har samma uppfattning.

Sätter henne i förvar

Nästa torsdag ska flickan sitta på ett plan till Burundi men redan på måndag ska hon infinna sig hos polisen.

— Jag känner en stark oro för att de sätter henne i förvar då, säger Elisabeth Sundberg, Nässjö. Hon var god man från att flickan kom från ett flyktingläger till Sverige för drygt fyra år sedan tills hon fyllde 18 i september förra året.

18-åringen – som visat goda studieresultat på Brinellgymnasiet på väg mot att bli undersköterska – är nu helt nedbruten efter beslutet om att hon ska ut ur Sverige. Hon sover dåligt och äter dåligt och kan inte ställa upp på intervju eller ens få sitt namn nämnt i tidningen:

— Nej det är farligt, hon har ett riktigt hot mot sig, säger Kristina, själv sjukskriven för tillfället:

— Det är inte att tänka på att gå och arbeta, säger hon och gråter.

— Det här handlar om hennes liv! Hade det varit ett land i fred så kunde vi ju ha stöttat henne på plats sedan, vi kunde ha hälsat på.

Elisabeths make, Lars Ola Sundberg, berättar att flickan tillhör minoriteten tutsi och hon har inga anhöriga kvar i gamla hemlandet, inget nätverk.

Mamman dödades

En man som tillhör organisationen Imbonerakure har efterlyst flickan:

— Den organisationen har dödat många i hennes släkt inklusive hennes mamma, när flickan bara var en baby. Efterlysningen gör att hon inte ens kan söka hjälp hos polisen, berättar Kristina.

— Presidenten tycker att tutsi är folkets fiender och de ska sprejas, dödas, som kackerlackor. På en yta stor som Småland bor tio miljoner människor och hon kan inte komma undan, säger Kristina.

— Man kan inte gömma sig, säger advokat Mikael Svegfors.

— Burundier är generellt ohyggligt rädda för att säga något om sitt hemland, alla vet allt om alla. Blir man eftersökt har man inte ens chans att komma undan.

— Västerlänningar som rest dit berättar att man på flygplatsen plockar ut folk som är burundier och sätter dem i förvar: har de råd att resa har de anhöriga som kan lösa ut dem, tror de. Det är en del av landets korruption, säger han.

— I Sverige rör det sig om en handfull burundier, det är inte fråga om att vrida på en kran av flyktingar, menar advokaten.

Sämsta läget

Med bara några knapptryckningar, en vanlig google-sökning, kan man få fram uppgifter som visar att en burundier är rädd för att återvända, inte är på presidentens sida och dessutom är tutsier – den sämsta tänkbara kombinationen, förklarar han.

— Alla organisationer med god insikt är överens om att landet är mycket nära ett inbördeskrig med tydligt etniska vinklar, där man våldtar och faktiskt mördar tutsier och där det dessutom är ont om mat och främst kvinnor och barn har svårt att klara dagen. Alla är överens – utom den burundiska regeringen och svenska Migrationsverket – då borde man tänka en gång till innan man skickar tillbaka någon till den situationen, säger Mikael Svegfors.

Många har engagerat sig i 18-åringens öde. Vid en manifestation på Hovrättstorget i Jönköping som börjar mitt på lördag förmiddag kommer Alma Gard, Nässjö, studiekamrat med 18-åringen, att tala.