Första dagen kom 19 barn och 16 föräldrar till öppna förskolan på IM-gården. Sedan har det lugnat sig lite, men det är fullt nästan varje dag.

— Ibland är det fullt ös medvetslös, men vi har väldigt roliga dagar, berättar Christine Frej som jobbar på förskolan.

Hon har jobbat som ungdomsledare i missionskyrkan tidigare och anställdes av socialförvaltningen för att jobba på förskolan. Där jobbar även Sadde Klimenta som många känner igen från fritidsgårdarna i Sävsjö, vilket han kommer fortsätta med på halvtid.

— Jag är mycket inblandad i föreningslivet, så min roll här på öppna förskolan, förutom massa lek och stoj, kommer delvis vara att försöka få med familjerna som kommer hit på olika föreningsaktiviteter, säger Sadde.

Annons

Anita Arpas är förskollärare och står för den pedagogiska biten på öppna förskolan.

Språket utmaning

När familjerna kommer på morgonen så sätter de direkt igång att leka. Några leker med leksaker och några kanske vill pyssla. Efter en stund har de samling med frukt och sång.

— På samlingen är det inte bara barnen som är med och sjunger. Även föräldrarna är med och lär sig språket, säger Sadde.

Just språket är den största utmaningen eftersom samtliga som hittills kommit till förskolan är asylsökande och ännu inte fått tillgång till SFI.

— Ibland har vi två tolkar som talar persiska och arabiska, och det underlättar. Men när de inte är här så brukar det lösa sig ändå. Det är väldigt tacksamma familjer att jobba med för de är så måna om att delta, säger Anita.

— Språket är en utmaning, men samtidigt är det väldigt kul att prata med någon som inte talar samma språk. Vi hoppas att personer med svensk bakgrund ska komma hit också. Det är det bästa sättet för en bra integration, säger Sadde.

Den öppna förskolan har lokaler i ett av husen på IM-gården, och har även tillgång till en fin utemiljö med lekplats. När de kommit igång ordentligt är tanken att de ska kunna dela upp barnen i grupper så att några är ute och några är inne.