Hur kan man förbättra den fysiska miljön i Sandsjöfors om man har en pott med en halv miljon kronor att röra sig med? Det är just detta som samhällets egna invånare ska komma fram till. Under måndagskvällen hölls ett första idémöte i Sandsjöforshallen. Sju kvinnor och fem män kom till mötet där Jennifer Cronborn och Dennis Lundquist från kommunens plan- och utvecklingsavdelning svarade för informationen.

Kommunstyrelsen har ju beslutat att en halv miljon kronor ska satsas på de mindre orterna i kommunen och det är invånarna själva som ska komma med idéerna och rösta fram vilka förslag som ska genomföras. 250 000 kronor får varje projekt kosta så det blir två till varje ort.

Ragnberth ”Ragge” Johansson höll i bordtennisträningen den här kvällen och kunde inte delta, men han hade ändå klart för sig vilken satsning han vill se.

— Jag vill ha någon form av näridrottsplats utanför Sandsjöforshallen. Inne spelar vid bordtennis, har gym, spinning och yogasal men det behövs också något på gräsytan utanför, intill boulebanan. En hinderbana kanske, säger han.

Annons

— Det är viktigt att småorterna får lite också, så inte allt hamnar i Lövhult, konstaterar Evert Dahlqvist som kommit till informationsmötet.

Han vill gärna att det byggs en cykelväg till Sandsjöbaden så att ungdomarna slipper cykla utmed den stora vägen för att bada.

— Dessutom tycker jag att de måste rusta upp lekplatserna så att de blir säkrare. Det finns inget staket vid lekplatsen, berättar han och undrar om det ens kan vara lagligt att ha det så.

Gunnar Walentinsson hade skrivit ner ett helt A4-papper med olika förslag. Även han vill se en cykelbana till Sandsjöbaden men också en trampolin vid badplatsen, bredband till bygdegården och ett utomhusgym som skulle ersätta isrinken som kan rivas enligt honom.

Förslag på nätet

Samtliga invånare i området har chans att lägga förslag på blogg.nassjo.se/medborgarbudget. Före 4 juni ska idéerna vara inlämnade och därefter bearbetar och kostnadsberäknar Nässjö kommun idéerna. Mellan första och 20 oktober går det att rösta på förslagen. Varje person i området har tre röster att lägga, så att man kan stödja ett eller flera förslag. Man kan också ändra sig under tidens gång.

Den 4 april hålls ett liknande idémöte i Stensjön, den 18 april i Grimstorp och den 20 april i Fredriksdal. Också dessa orter har tilldelats en halv miljon kronor till olika satsningar.