Den äldre kvinnan uppsöker i februari Nässjö vårdcentral på grund av feber. Hon förs vidare till Höglandssjukhuset i Eksjö där man konstaterar att hon har urosepsis. Under vårdtillfället görs ett ultraljud på hjärtat och i samband med det syns tydligt en kotkompression skriver dottern i sin anmälan. Enligt henne sitter kompressionen högt och det finns risk för ryggmärgspåverkan. Men personalen konsulterar inte ortopedläkare och gör inga vidare undersökningar, trots att hennes mamma har mycket ont i ryggen.

Skavde ryggmärg

Hon bor senare på ett korttidsboende i Nässjö, men läggs in igen ett par månader senare. Man konstaterar då att kvinnan är förlamad i båda benen. Dottern skriver att en magnetröntgen visar att ryggkotan då går in i 45 graders vinkel i ryggmärgen vid varje rörelse. Ryggkotan är infekterad.

Kvinnan avlider senare.

Borde reagerat

Dottern vill att Inspektionen för vård och omsorg utreder om personal agerat fel när kvinnan var inlagd vid specialistvård under lång tid, men att ingen tycks ha märkt att hon inte kunde röra sina ben. Journalen saknar uppgifter om ryggmärgspåverkan trots hennes tillstånd och svåra smärta. Dottern anser det vara stor kompetensbrist hos både läkare och omvårdnadspersonal eftersom kvinnan behövde hjälp med nästan allt borde någon ha reagerat.

Händelsen inträffade förra året.